Immunharmónia

//

Elorebocsátom, hogy a cikk címe nem keverendő össze az immunerősítéssel, mely a hozzárendelt, megoldandó feladat nélkül szükségtelen. Az immunrendszer állandó erősítése, céltalan „csúcsrajáratása” fölöslegesen megterheli az egész szervezetet, így a világon semmi értelme, pont ellentétes hatást érünk el vele.

Immunharmónia

Túlzásba vitt, hosszantartó immunaktivizáló kúra során a rendelkezésre álló energiakészletből indokolatlanul sok megy el az adaptációra, s így nem marad elegendő az alapregulációra. Így fordulhat elő, hogy épp akkor mond csődöt a válaszadó képesség, amikor szükség lenne rá. Az immunrendszernek, ugyanúgy, mint szervezetünk minden működő rendszerének, szüksége van pihenésre, regenerálódásra.

Fontos tehát tisztában lennünk a különféle módszerekkel, praktikákkal, melyekkel immunrendszerünket alkalmazkodó képessé tehetjük, de csak akkor éljünk velük, ha feltétlenül szükséges.

Ugyanígy tekintsünk az indokolatlan gyógyszerfogyasztásra is. Mi történik a gyakorlatban? Különféle készítményekkel elnyomjuk a tüneteket, s így nem a gyógyulást, hanem a tartós tünetmentes állapotot érjük el. Nem vesszük igénybe a szervezet öngyógyító képességét, s így az immunrendszer – mint a felhúzott nyílvessző – úgy marad. Ez megismétlődik egyszer, kétszer, sokszor, végül a szervezet „megbolondul”, maga ellen fordul, jönnek az autoimmun betegségek. Ennek előszele a foltos hajhullás, a nem múló hőemelkedés, az általános gyengeség, izzadékonyság stb.

A gócot – mert az van a szervezetben – kíméletesen kell megszüntetni. Művi úton csökkentjük a lázat, pedig a láz szerepe nemcsak a kórokozó és toxinjának elpusztítása, hanem a szervezetben a betegség információját tartalmazó intra- és extracelluláris víz egészséges információra való újrarendeződésének megteremtése is.

Javaslatom ezért – akár bakteriális, akár vírusos infekció esetén – a pihenés, az ágynyugalom, a vitaminok és egyéb biológiailag aktív anyagok fogyasztása, és csak végszükség esetében a gyógyszerek szedése.

Első tehát az elegendő alvás, pihenés, s a lélek nyugalma. Az éjfél előtti alvás fontosságáról már köteteket írtak, így inkább az esti programokról szólnék. A késői, kiadós vacsora fizikálisan terhel, a tévében a krimi és akciófilm mérhetően csökkenti az immunglobulinok szintjét, a földsugárzásba helyezett ágy alapregulációs holografikus rendszerünkben kelt zavarokat, ott gyengít, ahol önmagunkhoz képest a leggyöngébbek vagyunk, ezért időnként lehetőség szerint helyezzük át az ágyat. Az esti jó meleg vizes zuhany segíti a vese energiával való feltöltődését, s aki fázékony, éjjelre is húzzon zoknit.

Reggel ajánlott korán kelni, átmasszírozni minden porcikánkat, közben légző gyakorlatokat végezni. Ezt követi a váltó meleg-hideg zuhany (50 másodperc meleg, majd 10 másodperc hideg víz, 7-szer ismételve, hideggel befejezve). Jótékony hatású a kádban arasznyi hideg vízben, vagy kinn a tiszta hóban való váltott lábú taposás, de csak rövid ideig, mivel nem a lehűtés, hanem a hideg információra adott erős válasz kiváltása a cél.

A kora tavasszal még jelentkező meghűlések, fertőzések kúrálására a korábbi cikkeimben leírt természetes módszerek és gyógynövények mellett ajánlom a gyógygombákat, népi gyógyászatban használt vörös- és fokhagymát, egyéb roboráló növényi hatóanyagokat, illetve a vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket (cink, szelén, króm, jód, kobalt stb.) komplexen tartalmazó készítményeket, melyek a homeostasis részei. Se vitamin, se makro-mikroelem nem hiányozhat, mert az egész rendszer sérül!

Sokat segítenek a népi gyógyászatban használt gőzölések, a csaknem elfeledett, de Székelyföldön ősidőktől alkalmazott fülgyertyázás, a mellkas, hát, has – mint direkt terület –, s a talp, kéz, fül – mint mikroterület – szükség szerinti masszírozása, akupresszúrázása, akupunktúrázása is. Érdemes felidéznünk azokat a régi fizioterápiás módszereket is – pl. Prissnitz kötés, hűtőfürdő, leöntések – melyeket két generációval előttünk, még minden falusi asszony pontosan ismert és alkalmazott.

Összegezve tehát, természetes élet- és gyógymódokkal érdemes segítenünk az immunrendszer önmagára találását, nem lassítani, nem gyorsítani, hanem elérni, hogy akadálytalanul, magától jól működjön.

Béky László
természetgyógyász
beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!