Keresés
Close this search box.

Már megint herpesz!

//

Minden harmadik ember, azaz a felnőtt lakosság 30-40%-a hordozza a herpesz vírust. Tél végére a legtöbb ember immunrendszere gyengül. Ha ehhez hozzáadjuk a mindennapos munkahelyi stresszt és megterhelést, nem csodálkozhatunk, ha a herpesz gyakrabban visszatér. Mit tehetünk a megelőzés és sikeres kezelés érdekében?

Már megint herpesz!

A herpesz vírusok családjába több mint 70 kórokozó tartozik, közülük a Herpes simplex (HSV) okoz emberben leggyakrabban fertőzést – a HVS-1-et legtöbbször az ajakherpeszből izolálják, míg a ritkább genitális fertőzéseket főként a HVS-2 okozza. Az első fertőzést követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik.

Kiújulását elsősorban az immunrendszer valamilyen okból való gyengülése okozza. Itt a leggyakoribb tényezők a stressz, a túlterheltség, kimerültség, testi-lelki traumák, gyomorrontás, meghűlés, fertőzések, láz, menstruáció jelentkezése, illetve különböző hormonális változások, valamint nyáron, a napon való leégés. Kézenfekvő tehát, hogy a megelőzés és kezelés legfontosabb láncszeme: az immunrendszer erősítése.

Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyul.

Ugyanígy jótékony hatásúak a bioflavonoidok napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) bizonyítottan csökkenthető a herpesz gyakorisága, a tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

A patikákban és a bioboltokban ma már számos hatékony herpesz elleni, vírusölő készítmény kapható. Házilagos megelőzésre és kezelésre az egyik legelterjedtebb helyileg alkalmazható készítmény a citromfű koncentrált (70:1) kivonata. A tünetek kezdeti szakaszában – gyorssegélyként – próbálkozhatunk jegeléssel is.

Étrendi javaslatként, az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) vagy pótolják a lizint egyéb forrásból a herpeszvírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, illetve a tünetek mérséklése érdekében. Ez az étrendi ajánlás abból a kutatásból fakad, amely laboratóriumi körülmények között kimutatta a lizin vírusölő hatását: gátolja ugyanis az arginin működését. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpesz vírus szaporodása az arginin megfelelő mennyiségétől és a lizin alacsony szintjétől függ. A kutatás során a vizsgálati személyek napi 3×1000 mg lizint kaptak, és nem ehettek csokoládét, mogyorót és zselatint. Hat hónap elteltével a kezeltek 74%-a nagyon hatékonynak minősítette a lizint, míg a placebo csoportban a javulási arány csak 28%-os volt.

A lizinhiány egyébként az egyéb vírusfertőzésekre való fogékonyságot is növeli. Különösen figyeljenek erre a vegetáriánus étrenden élők, mivel a kizárólagosan növényi fehérjék bevitele lizinhiányos állapotot okoz. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, kevésbé veszélyeztetettek.

Gyakori megfázásos, vírusos megbetegedések esetén is gondoskodjunk tehát a lizin-bevitel növeléséről. Dr. Robert C. Atkins, Dr. Phyllis A. Balch és ma már a szakkönyvek is a lizint a herpeszen és a megfázáson túl összefüggésbe hozzák a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri problémák megelőzésével és kiegészítő kezelésével is.

Visszatérve a herpeszre: ne feledjük, a herpesz a kiújulástól egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőr-érintkezést és a közös pohár használatát!

Forrás: Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!