Stressz és immunrendszer

//

A negatív, sőt a túl erős pozitív stressz is egyértelműen gyengíti a szervezet védekezőrendszerét, illetve fokozza a gyulladás hajlamot. Az amerikai kutatók eredményeit és a megoldási lehetőségeket foglaljuk össze röviden cikkünkben.

Stressz és immunrendszer

Az Ohio University tanulmánya az első kutatás, amely a stresszes események és a szervezetben lévő gyulladás kapcsolatát elemzi. Az már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy azoknak az „egészséges” embereknek, akik enyhe vagy közepes depresszív tüneteket produkáltak, dühösek vagy ellenségesek voltak, magasabb volt a C-reaktív protein (CRP) szintje is.

CRP-fehérje gyulladás esetén mindig termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek (az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejt típusnak) a munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Éppen ezért, ha gyulladás van a szervezetben, igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen gyorsan csökken is, ha a gyulladás megszűnik. (Normál tartomány a nőkben: kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban: kevesebb, mint 5,2 mg/l. Az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázzák, mindig az adott labor referenciaértékei irányadók.)

A stressz megemeli a CRP szintjét

Az amerikai kutatók 34 egészséges felnőttet vontak be a kísérletbe. Ennek során el kellett magukat „adniuk”egy fiktív állásinterjún, amelyben két felvételiztető vett részt, fehér köpenyben és kifejezéstelen arccal. Ezek után az alanyok felét arra kérték, idézzék fel az interjút, míg a másik felüknek hétköznapi aktivitásokra kellett gondolnia, mint vásárlás, olvasgatás. Ekkor vért vettek tőlük, és kiderült, hogy a stresszes esemény felidézése jelentősen megemelte a C-reaktív protein szintjét. Azok közt viszont, akik hétköznapi eseményekre gondoltak, az állásinterjú után egy órával visszaesett ez a szint.

Vagyis hosszabb távon olyan összefüggésekre is fény derülhet, miszerint a tartós stressz bárhol gyulladást okozhat, ami terheli a szervezetet, az immunrendszert, és hosszú távon pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Egy egyszerű vérvizsgálat segít felismerni, hogy adott időpontban zajlik-e gyulladás, jelen van-e góc a szervezetben, és a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik.

Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (reumatoid arthritis stb.) van szó. Ezen kívül daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést. Tehát az eredmény igényel további, kiegészítő vizsgálatokat is, de a klinikum egészét, a tüneteket figyelembe véve, alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.

Életmóddal csökkenthető

Ma már bizonyított, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a triglicerid (vérzsír) szint mellett a CRP-szintet is. Vagyis minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg a testtömeg-index-szel kapcsolatban: ezért tehát érdemes 26 alá csökkenteni az ún. BMI-t és normál értékre a haskörfogatot, mely önálló rizikófaktornak minősül.

Ugyancsak rendkívül fontos a hétköznapi életben a stressztényezők kizárása, csökkentése, illetve a megfelelő stresszkezelés megtanulása, mellyel csökkenthető az immunrendszer terhelése. Szintén fontos cél a szervezetben lévő gyulladások csökkentése megfelelő életmódprogramokkal, melynek része a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás (omega-3 zsírsav és egyéb gyulladáscsökkentő anyagok bevitele), illetve olyan gyógyító módszerek és eszközök alkalmazása, melyek szintén a szervezetben lévő gyulladások, például a most, télvégén – a különféle bakteriális és vírusfertőzések nyomán – kialakuló felső- és alsó légúti gyulladások enyhítésére alkalmasak.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!