Védenek-e az antioxidánsok?
Az antioxidánsok a reaktív szabadgyökök semlegesítésében vesznek részt. Saját szervezetünk is termel bizonyos antioxidáns molekulákat, védelmünket ugyanakkor kiegészítik a táplálékkal – színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel bevitt antioxidáns anyagok. Ezeket több csoportra oszthatjuk. A „klasszikus” antioxidánsok – C- és E-vitamin, szelén – mellett egy másik csoportot képeznek a karotinoidok (pl. béta-karotin, likopén, lutein, astaxanthin), s egyre ismertebbé válnak a legtöbb gyümölcsben, de főként a piros, kék és lila színűekben megtalálható flavonoidok.
Kitartónak kell lennünk! Nem remélhetünk ugyanis gyors eredményt egy-két antioxidánstól, főként ha több évtizedes rossz minőségű táplálkozást, elégtelen testmozgást, esetleg meglévő genetikai hajlamot szeretnénk ellensúlyozni.
Magas rizikójú személyeknél jó hasznát vehetjük a kiegészítő kezelésben a megfelelő dózisú, minél többféle antioxidáns kombinált alkalmazásának, melyhez érdemes a legújabb kutatási eredményeket is ismerő orvossal konzultálnunk.
Forrás: Gert E. Schuitemaker: Antioxidants – The real story biased researchers; Parroting Press. greenmedinfo.com, ford. Mezei Elmira
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.