Keresés
Close this search box.

Vigyázat! Rejtett cukrok!

//

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy sok egyéb termék is rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz. Ezt a tényt egyrészt a fogyókúrázóknak, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdőknek érdemes szem előtt tartaniuk!

Vigyázat! Rejtett cukrok!

Kényelmi termékek – Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb ketchup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített saláta öntetet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor- és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek – A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés két dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradéktartalma lett alacsonyabb.

Édes alkoholok – Az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalma, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukortartalomra is figyelni kell. Egyes édes borok természetesen visszamaradt cukortartalma az üdítőkével vetekszik, míg a likőrökhöz hozzáadott cukor mértéke ennek többszöröse is lehet.

Amiről sosem gondolnánk – Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, így egy megfázás elleni ital, köhögésre adott kanalas orvosság, torokfájás elleni szopogató tabletta, pezsgőtabletták, vitaminok esetében is ellenőrizni kell az összetételt!

Jó tanács: a rejtett cukrok elkerülése érdekében mindig olvassa el a vásárolt termékek címkéit. A rossz hír, hogy nemcsak a cukor szót kell keresni, hiszen az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukor tartalomra utal: cukor, barnacukor, nádcukor, invertcukor, méz, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz.

A szirupok közül pedig a következő összetevők utalnak a hozzáadott cukortartalomra: glükóz-fruktóz szirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agave szirup és rizsszirup.

Körültekintő vásárlást, sikeres egészségvédelmet kívánok!

Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!