Zöld takarítás kívül-belül

//

Itt az ideje, hogy nekilássunk saját magunk és környezetünk tél végi „nagytakarításának”, megtisztításának, méregtelenítésének! Mi mással végezhetnénk ezt, mint tiszta, természetes, magunkat és környezetünket nem károsító bio, öko, azaz „zöld” hozzávalókkal?

Ideje váltani! A tavaszi „nagytakarítást” kezdjük saját magunkkal! Távolítsuk el szervezetünkből a téli hónapok során lerakódott salak- és méreganyagokat! Tökéletes erre a tiszta víz, a méregtelenítő gyógynövényteák, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség- és gyümölcslevek. Növeljük meg folyadékfogyasztásunkat, igyunk is végre, ne csak együnk!

Használjunk bio- és natúrkozmetikumokat! Szervezetünk legnagyobb vegyi szennyezése a mindennapi kozmetikumok használatával történik. Számos betegséget okoznak az SLS, ALS, EDTA tartalmú tusfürdők, samponok, szappanok, az alumínium, klórhidrát, izopropil alkohol tartalmú dezodorok, a PEG-eket, parabeneket, phenoxyethanol tartósítást alkalmazó babatermékek, arckrémek, testápolók. Fontos számadat a termékeken, hogy az összes összetevő hány %-a természetes, bio, vagy organikus eredetű hatóanyag.

Cseréljük le hagyományos tisztító- és takarítószereinket, melyek toxikus hatása szervezetünkre, Földünkre, az élővilágra beláthatatlan.

A környezetbarát, természetes, növényi és ásványi anyagokból készült tisztítószerek nem tartalmaznak szintetikus felületaktív anyagokat, lágyítókat, mesterséges savakat, lúgokat, hipokloritot, mesterséges illat- és színanyagokat, tartósítószereket, optikai fehérítőket, halogenizált oldószereket, rákkeltő anyagokat. Ráadásul, a közhiedelemmel ellentétben, nem drágábbak a hagyományos tisztítószereknél, és a hatékonyságra is gyakran jobb minősítést kapnak.

A háztartási papírtermékek használata során, gondoljuk végig mit és mennyit használunk. A Piszkei Papírgyár bezárása óta az alapanyag Chiléből, Brazíliából, Kínából érkezik, majd Európában klórral fehérítik, szintetikus ragasztóval kezelik, s ezer km-eket utazik hozzánk.

A hazai szelektív hulladék újrahasznosításával készült öko-papír (Tetra Pak) természetes ragasztóanyaggal, mechanikus tisztítással, oxigénes fehérítéssel készül, töredék szállítási költséggel. Vegyünk tehát részt a szelektív hulladékgyűjtésben, hiszen senki sem örül az általunk „termelt” szemét miatt szükséges hulladéklerakók, hulladékégetők létesítésének, ugyanakkor alapanyagként szükségünk van hulladékaink újrafelhasználására (bölcsőtől-bölcsőig elv). Tanítsuk meg minderre gyermekeinket is!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!