Keresés
Close this search box.

A várandósság alatti vashiányról

//

A várandósság a nők életének jelentős korszaka. A magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai szervezetből vonja el. Ezért nagyon fontos a helyes táplálkozás a terhesség egész ideje alatt. Ha valamiből kevés van az anyai szervezetben, akkor a magzat sem tud megfelelően fejlődni.

Mi a leggyakoribb probléma?
A leggyakoribb hiányállapot a kismamák között a vashiányos vérszegénység. A vas igen fontos az emberi szervezetnek, legtöbb a vérképzéshez szükséges. A haemoglobin a vérfesték fontos alapanyaga, ez juttatja el az oxigént a sejtekhez. A felnőtt ember napi vasszükséglete 12-15mg, várandósság és szoptatás alatt ez közel 30mg-ra nő.

Mikortól van szüksége vasra a magzatnak?
A magzati vérképzés már az ötödik héten megindul, majd a terhesség utolsó harmadában a magzati vasraktárak is feltöltődnek. Ha a kismama vérszegénnyé válik, akkor a magzat sem tudja vasraktárait feltölteni, születése után hamar ő is vérszegénnyé válhat.

Mit együnk, hogy elkerüljük a vashiányt?
Táplálékaink közül fontos vasforrások a vörös húsok, a belsőségek (máj), a tojássárgája, a zöld levelű főzeléknövények, aszalt gyümölcsök, valamint a dió, mandula és a mák.

Honnan tudja a kismama, hogy vérszegény?
Várandósság során három alkalommal ellenőrzik a vérképet. Ha a vérszegénység jelei láthatóak a labor eredményben, akkor már nem elegendő a táplálékkal bevitt vas mennyisége, mindenképpen vaskészítménnyel pótolni kell. A vas felszívódását segíti a C-vitamin. Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami jól felszívódik, és jól hasznosul a szervezetben.

Mi hívhatja fel a figyelmet a hiányállapotra?
A vashiány tünetei a sápadtság, fáradékonyság, fejfájás, szédülés és levertség. Súlyos esetben heves szívdobogás-érzés, légszomj, ájulás is előfordulhat, de gyakoribbak a fertőzések is.
Szüléskor – a vérveszteség miatt – és a szoptatás hónapjai alatt is nagyobb vasbevitelre van szükségük a kismamáknak, hiszen saját szervezetükön kívül a szoptatott csecsemőt is el kell látniuk elegendő vassal. Fontos tudnunk emellett, hogy a kialakult vérszegénység kezelése több hónapig is eltart, mire a vasraktárak feltöltődnek.

Mi a helyzet a csecsemővel?
Az újszülött baba vastartaléka 5-6 hónapra elegendő. Anyatejen keresztül is kap vasat, majd fél éves korban a főzelékek és húsok bevezetésével előzhető meg a csecsemőkori vérszegénység kialakulása.

Kaszás Marianna
védőnő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!