Keresés
Close this search box.

Az anyatejes táplálás és az anyai közelség életmentő!

//

Életünk fogantatástól számított első 1000 napja meghatározza egész felnőtt életünk egészségi állapotát. Számos népbetegség, például az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető lenne ebben az életszakaszban megfelelő táplálással.

Az anyatejes táplálás
és az anyai közelség életmentő!

Magyarországon majdnem minden 10. újszülött koraszülöttként lát napvilágot. Mivel még alapvető védettségük kialakulása előtt születnek meg, számukra még fontosabb az anyatej. Az Első 1000 nap program az anyatejes táplálás jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Az anyatejnek alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen egészséges bélflóra kialakításában, ráadásul minden másnál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, így az anyatejes táplálás különösen fontos eleme az élet első 1000 napjának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint, 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, sőt, lehetőség szerint azon túl is kell anyatejet biztosítani, amíg a gyerek és az anya ennek szükségét érzi. A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és magas koleszterin szintre. A WHO szerint, ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne a légző-rendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Ahhoz, hogy az anyatej biztosítani tudja a csecsemők fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, az édesanya megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozására is szükség van. A szoptatás során néhány vitaminból és ásványi anyagból 30-100%-kal is többre van szükség, amit a normál táplálkozás nem fedez minden esetben – ilyen például a D3- és a K2-vitamin, valamint a vas, a folsav és a jód. Egy felmérés szerint azonban, a szoptatós anyukák több mint kétharmada egyáltalán nem szed vitamint. A kismamák 8%-a a szoptatás alatt is a terhes vitamint szedi tovább, ami nem alkalmas teljes mértékben a megváltozott szükségletek kielégítésére. 23%-uk pedig egyéb olyan készítményt szed (például C-vitamint), amely önmagában nem biztosít kielégítő vitaminforrást ebben az időszakban.

Sok kismama adja fel a szoptatást olyan helyzetekben, amelyekre van megoldás. Ilyen például a mellgyulladás, vagy az az eset, amikor a nem igény szerinti szoptatás miatt, nincs a kismamának elég teje. Sajnos a csecsemő lassabb súlygyarapodása miatt is sokan térnek át tápszerre. Ezért is fontos már a várandós gondozás során megfelelő tanácsokkal ellátni a kismamákat és felkészíteni őket a szoptatásra.

Az újszülöttek alapvető védettsége a terhesség harmadik trimeszterében, illetve az anyatejes táplálás során alakul ki. A koraszülötteknek – akik a harmadik trimesztert már a méhen kívül töltik – még fontosabb az anyatej. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például, a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz. Egy hazai orvosi felmérés szerint, a születés utáni első 14 napban legalább 50%-ban anyatejjel táplált koraszülötteknél 6-szor ritkábban fordult elő az ilyenkor gyakori súlyos bélbetegség, a necrotizáló enterocolitis.

Évente közel 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon. 100 élveszülésre 8,6 koraszülött jut, ami meghaladja az OECD tagállamok 7,6-os átlagát és az 5. legrosszabb adat az OECD-ben. Az 5 év alatti gyermekek körében a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak.

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület, csatlakozva az Első 1000 nap programhoz, segítséget nyújt a családoknak a koraszülöttek egészséges, kiegyensúlyozott táplálásával kapcsolatos tanácsadással.

Emellett felhívják a figyelmet az érintés, az anyai közelség szükségességére is, törekvésük, hogy az édesanyák koraszülött gyermekeik mellett maradhassanak, amelyre az országban egyelőre csak néhány intézmény biztosít lehetőséget. (Forrás: www.elso1000nap.hu)

Kulcsár Judit
Koraszülöttekért Közh. E. alelnöke
Dr. Nádor Csaba
neonatológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!