Cukorbetegek újabb kori diétája

//

Az anyagcsere rendellenességei között a cukorbetegség a leggyakoribb. Étkezéssel, helyes életmóddal, megfelelő mennyiségű mozgással sokat javíthat a beteg az állapotán, az egészséges ember pedig elkerülheti a betegség kialakulását. Lássuk, mely élelmiszerek hatnak kedvezően anyagcserénkre?

Cukorbetegek újabb kori diétája

Az anyagcsere biokémiai folyamat, ami energiát állít elő és életben tart bennünket. A diabétesz a szénhidrát anyagcsere rendellenessége miatt kialakult betegség. A megfelelő vércukorszint elérése, a betegség elkerülése, a szövődmények kivédése céljából ajánlott speciális táplálkozást folytatni. Ennek kidolgozását érdemes szakemberre, dietetikusra bízni, aki pontos, egyénre szabott táplálkozási tervet készít. Hosszú évtizedeken keresztül szénhidrátban szegény, fehérjékben gazdag táplálkozást ajánlottak a cukorbetegeknek, ami logikus abban az esetben, ha a vércukor szintje túl magas. Az évek során azonban rájöttek, hogy ez a táplálkozás gyakran idéz elő érelmeszesedést, szívkoszorúér betegségeket, infarktust. Ezért az újabb kori elmélet szerint ajánlatos rostokban és keményítőben gazdag, zsírokban és cukorban szegény élelmiszereket fogyasztani.

Ennek a diétának legfontosabb jellemzői bizonyos élelmiszerek kerülése, ilyenek a cukor, finomított liszt, sütemények, méz, csokoládé, tej, hús, alkoholos italok, só. A régi „húst hússal” teória megdőlt mára, vegetáriánusok között kevesebb cukorbeteg van, mint a vegyes táplálkozást folytatók között. Előnyben kell részesíteni ezzel szemben a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a gyümölcsöket, a gombát, burgonyát, szárazbabot és lencsét és a búzacsírát.

A közelgő időszak kedvez a cukorbeteg diétának, hiszen egyre több a gyümölcs, amik közül válogathatnak az érintettek. Ilyenek a görögdinnye, a málna, eper, cseresznye, meggy, áfonya, szeder és egres. Óvatosan kell bánni az őszibarack, sárgabarack, banán, sárgadinnye esetében, ezekben ugyanis, sok a gyümölcscukor.

Az egészséges táplálkozás mellett fontos a gyógynövények támogatása is. A népgyógyászat évtizedek óta fekete áfonya, csalán, katángkóró, orbáncfű és gyermekláncfű gyógyteákat használ a cukorbetegség kezelésére. Ezek együttesét, a Diabess-Györgytea gyógyhatású készítményt, Szabó Gyuri bácsi bükki füvesember régi, jól bevált receptjét érdemes kipróbálni naponta 1-3 csészével. A Diabess-Györgytea, mely évek óta forgalomban van az Országos Gyógyszerészeti Intézet 960/2006 számú engedélyével, csakis olyan gyógynövényekből áll, melyeket évszázadok óta használunk cukorbetegségre. A készítményben kizárólag szárított gyógynövények vannak, tartósítószer és adalékanyag nélkül. Káros mellékhatásai nincsenek. Bővebb információ: www.diabess.hu. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!