Keresés
Close this search box.

Fitten minden könnyebb, még a szülés is!

//

Mennyit hízhat egy nő a várandósság idején? Szabad-e sportolnia? Hogyan hat a torna a magzatra? A kismamák számos kérdéssel és tévhittel szembesülnek, melyekhez cikkünkben szeretnénk útmutatást nyújtani.

Fitten minden könnyebb, még a szülés is!

A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak töredékük tudja meghatározni, mennyit kellene fogyasztania az egyes élelmiszer-csoportokból.

Kifejezetten gyakoriak voltak a kismamák között a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is: legtöbben még mindig úgy tartották, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól. Holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.

Mennyit javasolt hízni?

Általános szabályok a terhességi súlygyarapodást illetően a korábbi testtömeg-indexhez (BMI) viszonyítva.

A nőgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az egészséges, fiatal nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki. Ez egyrészt a kismama szándékán, másrészt a szakember odafigyelésén, harmadrészt a lehetőségeken múlik.

Fontos, hogy a várandósok pontos tájékoztatást kapjanak a táplálkozás és a számukra kidolgozott mozgásprogramok jelentőségéréről.

A torna jó a mamának és a babának is

A kismamatorna végigkísérheti a várandósokat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 12-14. hetet.

Természetesen olyan kismama is belevághat, aki korábban nem mozgott, hiszen a segítő légkör és a harmonikus mozgás is pozitív hatással van a várandós nőkre testileg és lelkileg egyaránt. A gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez.

A kismamatorna nemcsak a szülésnél jelent segítséget, de a regenerációt is gyorsítja. A beépített gátizom erősítő gyakorlatok ráadásul a szülésnél hozzájárulhatnak a könnyebb táguláshoz, és megelőzhetik az esetleges későbbi inkontinenciát is.

Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a tornán.

A megfelelő légzés ugyanis nemcsak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de csökkenti a stresszt, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít.

Sok kismama tapasztalja, hogy a tornát a babák is élvezik, és az is tény, hogy a mozgás pozitív hatással van a baba fejlődésére, mozgásérzékelésére és az idegrendszerének, értelmi képességeinek fejlődésére. Azt pedig a már megszületett „babáinkon” látjuk, hogy azok, akik már a pocakban is „tornáztak”, lényegesen figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek. (Forrás: oxygenwellness.hu)

Kalló Zsuzsa
kismamatorna-oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!