Flavonoid-kutatások az egészségmegőrzés területén

//

Amióta az emberiség létezik, azóta él a vágy a hosszú és egészséges élet iránt. Hajdanában az alkímia tudománya kínált újabb és újabb „megoldásokat” az örök életre, de legjobb tudomásom szerint, ez egyszer sem sikerült. A technológia és a molekuláris biológia fejlődésének köszönhetően azonban, mára rengeteget sikerült megtudnunk az emberi testet alkotó sejtek öregedésének lassításáról és ezáltal megismerkednünk olyan anyagokkal melyek ún. antioxidáns hatással bírnak.

Flavonoid-kutatások
az egészségmegőrzés területén

A Bostoni Kórház munkatársai éveket töltöttek a panamai kuna népcsoport körében. A panamai szigeteken élő kunák gyakran és szívesen fogyasztanak kakaót. Dr. Hollenberg kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a természetes kakaóban megtalálható egy flavanol típusú vegyület (epicatechin), ami szinte vitaminnak tekinthető. Az orvos szerint, a valódi kakaóban található anyag az egészség szempontjából hasonlóan fontos, mint például a penicillin.

Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy számtalan pozitív élettani hatással rendelkeznek: csökkentik a koleszterinszintet, gátolják a daganatkeltő folyamatok kialakulását, csökkentik az allergia kialakulását, erősítik az immunrendszert, védik a májat és az érfalakat, némelyik segít a fogyásban is.

A Columbia Egyetem Egészségügyi Központjában végzett kísérletsorozat, tudományos áttörésként robbant be az időskori egészségmegőrzés világába, ugyanis flavonoidok segítségével sikerült a kognitív funkciók hanyatlását visszafordítani 50-69 éves embereknél. Scott A. Small professzor vezetésével a kísérlet arra a korábbi kutatásra épült, amelyből kiderült, hogy egerek esetében a hippokampusz – amely felelős a memória helyes működéséért és a térbeli tájékozódásért –, egy bizonyos része összefüggésbe hozható az idősebb korban bekövetkező szellemi hanyatlással.

A 3 hónapon át tartó programban 50-69 év közötti önkéntesek vettek részt. A csoport fele napi 900 mg kakaóból kivont flavanolkomplexet (Theobroma cacao extract) fogyasztott, míg a másik fele csupán napi 10 mg-ot. A páciensek memóriateszteknek és speciális mágneses rezonancia vizsgálatnak vetették alá magukat a kutatás elején és végén. A magas flavonoid fogyasztás meghozta gyümölcsét. Az agytevékenységről készült képeken szignifikáns különbség volt kimutatható a két csoport felvételei között. A memóriatesztek eredményei is radikális változásokat mutattak: a napi közel 1 gramm növényi immunanyagokat tartalmazó italt fogyasztók 3 hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek.

A flavonoidok tulajdonképpen olyan növényi immunanyagok, melyek az emlősökbe (és az emberi szervezetbe) kerülve komoly védelmet biztosítanak a szabadgyökök romboló hatásával szemben. A kék és vörös gyümölcsökben kifejezetten nagy számban fordulnak elő. Fogyasszunk tehát szedret, kökényt, szilvát, vörös szőlőt, diót, flavonoid tartalmú készítményeket, esetleg magas kakaó tartamú csokoládét.

Dan Buettner és kutatócsapata több éven át olyan személyeket tanulmányozott, akik betegség és gyógyszerek nélkül aktív életet élnek 100 év fölött. A világ számos pontján végzett kutatási program eredményeként elmondható: ha odafigyelünk néhány alapvető tényezőre, komoly eséllyel növelhetjük hátra lévő éveink számát. Íme, néhány példa: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és cukrozott üdítőket, fogyasszunk kevés húst (inkább szárnyast és halat), áldozzunk időt a szabad mozgásra és nevessünk sokat.

Fenti kutatások eredményei is azt támasztják alá, hogy ha a természet felé fordulunk és betartunk néhány alapvető életmódbeli szabályt, akkor sosem késő az egészségünket helyes irányba állítani, vagy akár egy évtizedet is fiatalodni.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!