Keresés
Close this search box.

Gyógynövények cukorbetegségre

//

A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. Napi folyadékszükségletünk egy részét – megelőzés céljából vagy kiegészítő terápiaként – fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is. Lássuk, melyek ezek, s hogyan készíthetünk belőlük gyógyteát!

Gyógynövények cukorbetegségre

Mindenkori egészségi állapotunk függvényében készíthetünk gyógyteát egy-egy növényből, vagy gyógynövények keverékéből is, melynek alkotói kölcsönösen fokozzák egymás jótékony hatását.

A teakészítés alapszabályai:

Görögszénamag – a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia elleni gyógynövények Szent Gráljaként is emlegetik. Fő hatása, hogy késlelteti a cukor felszívódását, így csökkenti a vércukorszintet, és az inzulinnal szembeni rezisztenciát. Trigonellin, kumarin és 4-hidroxi-izoleucin nevű aminosav tartalmának köszönhetően a diabétesz okozta szövődmények ellen is hatásosnak bizonyult. Méh-összehúzó hatása miatt fogyasztása kismamáknak nem ajánlott! Szülés után viszont fokozza a tejtermelést. Íze és illata kifejezetten kellemes.Tabletta formájában is kapható.

Erdei szederlevél – a cukorbetegséget megelőző állapotban, így inzulinrezisztenciában, prediabéteszben is kifejezetten ajánlják. Kismamák is fogyaszthatják: a terhesség alatt fellépő cukorbetegség esetén is bátran iható. Emellett a reumás fájdalmak és a köszvény hatékony gyógynövényeként, húgysavcsökkentőként is ismert.

Gymnema sylvestre – a hazánkban kevésbé ismert, Indiában honos gyógynövényt számtalan pozitív egészségügyi hatása miatt valódi elixírként tartják számon. Amellett, hogy antibakteriális hatással bír és segít a súlyfelesleg leadásában, a cukorbetegség ellen is felveszi a harcot. Leveleit rágcsálva elnyomja a cukor édes ízét, megszűnteti az édességek utáni vágyat, a benne lévő gimneimsav normalizálja a vércukorszintet és fokozza az inzulin-hatást úgy, hogy megakadályozza a glükóz gyors felszívódását. Tea és tabletta formájában is kapható.

A szénhidrát anyagcsere és a vércukorszint szabályozása kapcsán említést kell még tennünk többek között az eperlevél, a keserűdinnye, a fekete áfonya, az aloé és a katángkóró jótékony hatásáról is, melyeket terjedelmi korlátok miatt most nem tudunk részletesebben ismertetni.

Dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!