Keresés
Close this search box.

Sportolók veszélyben?

//

A vashiány (anemia) a világ leggyakoribb hiánybetegsége, amely főleg a nőket és a gyerekeket érinti. Eredhet többek között sérülésből, vérveszteségből, túl erős menstruációból, elégtelen C-vitamin- és fehérjefogyasztásból, sőt ennél meglepőbb okok is állhatnak a háttérben.

Sportolók veszélyben?

Szervezetünkben a vas szállítja az oxigént az izmokhoz és az agyhoz, így jelenléte egyaránt kihat testi és mentális működésünkre is. Hiányában tehát kevésbé hatékony az energia-felhasználás, azaz minden szempontból gyengébbek, energiahiányosabbak vagyunk, azaz gyengébben „működünk”.

Egyes kutatások szerint, különösen a fiatal női sportolók, atléták körében gyakori a vashiány, ami gyengíti az immunrendszerüket és rontja teljesítményüket. Nekik – különösen, ha gyermekvállalás előtt állnak –, mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálniuk és vaspótlásról gondoskodniuk.

Bár nem jelenthetjük ki, hogy a sportolók nagy rizikónak lennének kitéve, azonban tény, hogy intenzív sportolás után csökkenhet a vér hemoglobin szintje. Az izomsejtek (myoglobin) működéséhez, összehúzódásához vas szükséges. A sporttal kifejlesztett, egyre növekvő izomtömeg oxigénnel való ellátásához a vörösvértestek számának növelésére van szükség, ez pedig még több vas igényét vonja maga után.

Vas hiányában tehát, csökken a hemoglobin mennyisége, s ezzel a vörösvértestképzés. Ennek következménye nem csupán a figyelem, a koncentrálóképesség gyengülése, de az állóképesség, a fizikai teljesítmény csökkenése is (hiszen nincs elegendő oxigén az izomsejtek működéséhez). Ekkor tapasztalják például a sportolók, hogy az edzőteremben „nehezednek” a súlyok.

Ezért kell odafigyelniük a sportolóknak izomépítés során a kellő vasbevitelre, hiszen könnyen hiányállapotba kerülhetnek. Elterjedt tévhit, hogy olyan növényekkel, mint például a spenót, a vasraktárak feltölthetők. Az igazság az, hogy szervezetünk leghatékonyabban az állati eredetű táplálékokból képes felszívni a vasat (megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétében). Emiatt vegetáriánusoknak kb. 1,8-szer nagyobb mennyiségű vas bevitele javasolt.
(Forrás: Trombózisközpont, oxygennogyogyaszat.hu)

Dr. Szélessy Zsuzsanna
hematológus főorvos
Dr. Demjén László
nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!