Keresés
Close this search box.

A napfény árnyoldalai

//

Alig kezdődött el a nyár, bőrünk még inkább sápadt, mint napbarnított, s még csak néhányan vannak túl az első leégésen, szemünket azonban már hónapok óta ostromolja az egyre erősödő UV sugárzás. A napégés kezelésére kitűnő szerek állnak rendelkezésünkre, ám szemünk károsodását leginkább csak megelőzni tudjuk, visszafordítani sokkal kevésbé.

A napfény árnyoldalai

Az életünk során összeadódó, szemünket érő UV-sugárzás hatására a károsodás lassan, észrevétlenül halad előre, végül a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. Ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások, például kúszóhártya is kialakulhat. Világszerte közel 20 millió embert érint a szürke hályog, mely a komoly látásromlások mintegy feléért felelős, s bizonyítottan összefügg a napfényhatással. Ugyancsak igazolták, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásában, a makula degeneratio-ban, amely 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan, vakságot okozó betegség.

Bizonyos gyógyszerek – például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók – fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek szedése esetén fokozott szemvédelem szükséges!

Szintén veszélyeztetettek a bármilyen típusú szemműtéten átesett páciensek, a szürke hályoggal vagy sárgatest sorvadással élő betegek, illetve a gyermekek. Érdemes már a babákat hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére.

Még fátyolfelhős időben is hordjunk jó minőségű napszemüveget. Az UV-szűrés tekintetében egyáltalán nem számít, milyen színű és sötétségű a lencséje, vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. A túl sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, így több UV-sugár jut a szembe. Szín tekintetében, a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, vitorlázáshoz, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget és a tükröződő vízfelületet.

Dr. Tóth Eszter
szemész, kontaktológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!