Keresés
Close this search box.

Allergiahajlam és családtervezés

//

A várandósság utolsó három hónapjában, illetve a születést követő időszakban a magas pollenkoncentráció növelheti az allergiahajlamot és az asztma kockázatát. Allergiás szülőknek érdemes ezt figyelembe venni a családtervezésnél!

Allergiahajlam és családtervezés

Az allergiára való hajlam egy allergiás szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén már 80% eséllyel öröklődik. Főként a környezeti hatásokon múlik, hogy a hajlamból valóban kialakul-e betegség.

Svéd kutatók megállapították, hogy az utolsó trimeszterben magas pollenkoncentrációban fejlődő gyermekek az első életévükben gyakrabban szorultak kórházi kezelésre asztmatikus tünetek miatt. Feltételezik, hogy a magas pollenkoncentráció befolyásolja a gyermekek immunrendszerének fejlődését is.

A várandósság utolsó harmada fontos a tüdő fejlődése szempontjából, mivel ekkor alakulnak ki a léghólyagocskák, s kezdődik el azon felület-aktív anyagok termelése, melyek lehetővé teszik a születés utáni megfelelő légzést. Az ebben a kritikus időszakban átélt kedvezőtlen környezeti hatások tehát, mind károsan befolyásolják a légzőszervek fejlődését. Főként az allergiás szülőknek javasolt e szempontokat is figyelembe venni a gyermekvállalás időzítésénél.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!