Keresés
Close this search box.

Allergiás orrdugulás

//

A betegek elmondása alapján, az allergia legkellemetlenebb tünete az orrdugulás, mely akár hónapokig is tarthat. Zavarja az éjszakai pihentető alvást, ezzel jelentős életminőség-romlást okoz. Érdemes tehát megismernünk a kiváltó okokat és a vizsgálati lehetőségeket.

A felső légúti allergiák jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és viszketés. A panaszok kialakulásáért a szervezetben lévő hisztamin, illetve a sejtszintű reakciókban szerepet játszó egyéb, ún. mediátor anyagok a felelősek, melyek az allergén hatására viszketést, vérbőséget, váladékozást okoznak.

Az allergiások emiatt azonnali és tartós megoldást keresnek a tünetek enyhítésére. Az öngyógyítás, a recept nélkül kapható egyes érszűkítő orrcseppek túlzásba vitt használata azonban sok esetben többet árt, mint használ. Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. Használatukkal az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, így az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A megfelelő vérellátottság biztosítására azonban, a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy egyes orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. Tartsuk be tehát a recept nélkül kapható orrcseppek használati idejére vonatkozóan a betegtájékoztatóban leírtakat!

Az orvos által a vizsgálatok után felállított pontos diagnózis alapján, a betegek személyre szabott kezelési tervet kapnak. A gyógyszeres kezelés hasznos kiegészítése lehet a sós vizes orröblítés, az orrnyálkahártya fénykezelése (Rhinolight terápia), vagy a száraz só-kamra kúra is.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!