Keresés
Close this search box.

Csökkentse az öregedés jeleit!

//

Egy természetben előforduló szerves sav, a kreatin régóta használatos atléták körében a teljesítmény fokozására, testépítőknél pedig az izomerő szteroidok nélküli növelésére. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kreatin fontos öregedés ellenes hatással is bír az életfontosságú szövetekben test szerte.

Csökkentse az öregedés jeleit!

Ahogy öregszünk, a kreatin egyre fontosabbá válik szervezetünk számára. A kutatások szerint, véd többek között a szellemi hanyatlástól, az idősebb kori izomvesztéstől, sőt – az állóképességet és a szívizom állapotát javítva – a szívelégtelenségtől is. A kreatin emellett, fokozza a test cukorfelhasználó képességét, így csökkenti a vércukorszintet.

A kutatók mára a kreatint egy új eszköznek tekintik a neurodegeneratív betegségek késleltetésében, a memória és az intellektuális képességek erősítésében. Mivel a kreatin létfontosságú hatással bír a test energiaszintjére, kívülről történő bevitele ajánlott azoknak, akiknek aktuálissá vált az öregedés lassítása, a korral járó betegségek leküzdése.

A kreatinnal etetett egerek 9%-kal tovább élnek, ami embernél átlagosan 7 évvel hosszabb életnek felel meg. E hatás oka, hogy a kreatin fokozza a mitokondriumok működését, ezzel mérsékli az öregedéssel járó következményeket. A sejtben található mitokondrium felel az étel energiává alakításáért a test szükségleteinek megfelelően. A kor előrehaladtával egyre szaporodnak a hibásan működő mitokondriumok, ezek funkciójának kiesése egy öregedéssel járó pigment, a lipofuscin felszaporodásával jár. Ez akkor halmozódik fel, amikor a sejtek „szemételtakarító rendszere” (azaz az autofágia) hiányosan működik. Emiatt fokozódik az oxidatív stressz, csökken az energiatermelés és végül a sejt meghal. A vizsgálatokban úgy találták, hogy a kreatin fokozza a sejtek energiáját, csökkenti a lipofuscin felhalmozódását, és támogatja a test ATP-termelését. Az ATP a szervezet univerzális energiaszállító molekulája, melyet a nagy energiát követelő szervek – szív, agy, izomzat – használnak fel.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet mozgunk, ehhez adódnak a korral járó biológiai változások, az egészséges izomzat elvesztése, a romló egyensúlyérzék és a gyengülő szellemi teljesítmény. Ezek együtt fokozzák a balesetek, esések, törések kockázatát. Számos vizsgálat támogatja a kreatin használatát az izomtömeg, az izomteljesítmény és a fáradtsággal szembeni ellenállás növelésére – mindez különösen fontos az idős embereknek.

Az új kutatások szerint egyénenként változóan, napi 5-20 gramm nyújt komoly előnyt idős korban. A kiegészítés jelentős javulást hoz a gyors, de nagy energiát igénylő „akciók” kivitelezésében, mint például a fotelből vagy a fürdőkádból való felállásban. Más vizsgálatok a marokerőben, a kéz szorítási képességében találtak javulást. Egyre több adat mutatja, hogy a kreatin erősíti a csontokat is, különösen, ha fizikai gyakorlatokkal párosítják a szedését.

A kreatin szedésének akkora az előnye, hogy egy szakértő ezt írta: „Az orvosoknak javasolni kéne idős pácienseiknek a kreatin szedését, s mellette kezdjenek el testedzést végezni, hogy fokozzák vázizomzatuk erejét és tömegét, ami életminőségük javulását fogja eredményezni.

Kinek nem javasolt: a kreatin hosszú távú hatásait egy ötéves követéses vizsgálatban figyelték, de nem tapasztaltak mellékhatást, sem a vesét, sem a májat nem károsította, így napi 10 gramm biztonságosan szedhető. Csak azoknak nem ajánlják, akik vesebetegek, vagy a vesét károsító gyógyszert szednek. Mivel a kreatin szedése időlegesen megnövelheti a vizeletben a kreatint, erre figyelmeztetni kell az orvost, különben – tévesen – vesekárosodásra kezdene gyanakodni.

Forrás: Will Brink: Creatine Reduces Markers Of Aging.
LEF Magazine, 2014. 07. ford. Szendi Gábor.
A teljes cikk és irodalomjegyzék a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!