Keresés
Close this search box.

Egy nap nyár

//

A tavaszi szélsőséges időjárás után, végre beköszöntött a nyár! Az előrejelzések szerint azonban, aszályra, kánikulára még nem kell számítanunk, sőt locsolnunk sem kell, erről várhatóan a Természet fog bőséggel gondoskodni. Van, akinek ez jó hír, s olyan is, akinek lesújtó, attól függően, hogy milyen tervek, vágyak, feladatok, esetleg kötelezettségek szerepelnek a szerény, avagy túlzsúfolt nyári programban. Ön mire készül, Kedves Olvasó!

Egy nap nyár

Aki az évet négy fal közé zárva – például irodában – tölti, alig várja, hogy kiszabaduljon onnan, s napfényben, természetben, szabad levegőn, az ülő munka után több mozgással tölthesse szabadságát. Aki egész évben fizikai munkát végez, az örül, ha végre heverészhet a napon vagy az árnyékban, s fáradt testét pihentetve, lubickolhat. Akit szabadban végzett munkája amúgy is a természethez köt, az szívesebben vállalkozik városnézésre, kulturális programokra, s nem vágyik a napon perzselődni.

Utóbbi esethez fontos megjegyeznünk, hogy míg az irodai jellegű munkáknál a nyár esetleg „uborkaszezonnak” minősül, így nem okoz gondot a távollét, addig a kinti – például mezőgazdasági munkánál – ez a „csúcsidény”, ami egyetlen nap pihenőt sem enged. Hogyan lehetne otthagyni egy kertészetet, ahol minden nő, terem, gazosodik, vagy épp kártevők áldozata lesz? Vagy a szántóföldet, ahol aratni kéne? Ez így van rendjén, így volt, és így is marad.

Akár nyaralásra, táborozásra, kirándulásra készül, akár az otthoni, év közbeni lemaradások bepótlására a lakásban, házban, kertben, esetleg telken, vagy netán a tetőt, garázst, kerítést stb. kellene megjavítani, minden esetben készüljön alternatív programmal, megoldással, időponttal, hogy ne érje csalódás.

Fontos, hogy valamilyen formában megvalósuljon, amit tervezett, még ha módosítások és kompromisszumok árán is. Legyen tehát rugalmas e téren! Ne vigye túlzásba a programok, tervek, feladatok halmozását, mert a nyári három hónap csak innen tűnik hosszúnak, napjai észrevétlenül, gyorsan leperegnek. Jó lenne, ha az utolsó napon visszatekintve, elégedett lehetne azzal, ahogyan töltötte, s amit ez alatt véghezvitt.

Gyakori ilyenkor az az érzés, hogy: elég a munkából, elfáradtam, most már ÉN következem! Teljesen igaza van! Sőt, még nyaralni se induljon el fáradtan, pihenjen előtte legalább egy teljes napot otthon. Ha azonban, van módja rá, gondoljon azokra is, akiknek – tágabb környezetében, családjában – nincs módja a kikapcsolódásra, nyaralásra, pihenésre, akiknek – anyagi okok, idős kor, család hiánya vagy betegség miatt – minden napja ugyanolyan, talán nem is túl jó.

Idejéből, szabadságából szánjon, ha nincs több, akár EGYETLEN NAPOT rájuk. Varázsoljon nekik „nyarat”, nyaralást, vakációt akár ilyen rövid időre is, mindegy hogyan, csak emlékezetes, az év többi 364 napjától nagyon eltérő, MÁS legyen! Akár több ismerősnek, rokonnak közösen is szervezhet ilyet. Életkortól, egészségi állapottól, anyagi lehetőségektől függően lehet ez buszos, autós, gyalogos kirándulás, közös séta, fürdés, szalonnasütés, vagy bármi, ami elérhető, megoldható. Lényeg a saját figyelmünk, odafordulásunk, időnk és lehetőségeink csöppnyi megosztása, melyből mások is részesedhetnek, egy kicsit töltődhetnek. Olyan érték ez, ami mindenkit „emel”, maradandó és emlékezetes „vakáció” – egy nap nyár.

Útravalóként, nyári magazinunk cikkeivel kívánunk egészséges, örömteli, csodás nyarat minden Kedves Olvasónknak!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!