Keresés
Close this search box.

Előzd meg a nyári sportsérüléseket!

//

Nyáron az egész évet ülő munkával, autóval utazva, majd a tv előtt ülve töltő emberek is többet mozognak. Sokan a szabadság néhány napja alatt akarják behozni egész éves lemaradásukat a sport terén. Nagy lelkesedéssel kezdik az edzést, ami igen gyakran sérüléshez vezet. Vajon miért?

Az amerikai National Institutes of Health intézet szerint a leggyakoribb sportsérülések a nem megfelelő tréning miatt következnek be. A nem rendszeresen edzők gyakran tévesen ítélik meg erőnlétüket és túlterhelik magukat. Úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleges kilókat, megizmosodhatnak és lefuthatják a maratont. Ennek következménye a sportsérülés, a rándulás, húzódás, ficam, törés, esetleg az izom-, térd- és az Achilles-ín sérülése.

A megelőzés egyik alapköve a test egyensúlyának megtalálása. Sokan például nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére és elhanyagolják a derék körüli izmok edzését. Hatalmas súlyokkal végeznek fekve nyomást, de elmarad a hát felső részének az edzése. Fontos, hogy csak megfontoltan vágjunk bele az edzésbe, mivel az erőn felüli terhelés komolyabb sérüléshez is vezethet.

8 tipp a megelőzéshez:

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!