Keresés
Close this search box.

Fáj a lábam!

//

Aktívan sportolók gyakran panaszkodnak reggeli lábszármerevségre, ám ez bárkinél előfordulhat, főként, ha gyakran visel magas sarkú cipőt. A kellemetlen tünet hátterében legtöbbször az Achilles-ín problémája áll, mely szerencsére könnyen kezelhető.

Az Achilles-ín testünkben a leghosszabb, ám legsérülékenyebb ín. A lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, a lábujjra állásban vesz részt, tehát fő szerepet játszik a járásban, futásban és ugrásban is.

A rendszeres használat és gyakori túlerőltetés miatt gyakran sérül. Ez nemcsak a rendszeresen sportolóknál fordulhat elő, ugyanis a gyakran hordott magas sarkú cipő miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindez egy egyszerű rossz mozdulattól is előfordulhat, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.

Mivel a környező izmok állapota, edzettsége nagyfokú védelmet jelent az Achilles-ín sérülései ellen, ezért fontos a lábszár megfelelő edzése – akár rendszeres sétával –, valamint sportolás előtti nyújtása, hogy az esetlegesen merevebb izmok ellazuljanak. Ennek hiányában lényegesen könnyebben sérül és kerül gyulladásba az ín.

A gyulladás jelei: reggeli lábszármerevség, nehezített járás, sarokfájdalom, nyomásérzékenység, illetve duzzanat az ín mentén.

Bár vannak olyan állapotok, amikor érdemes a gyógyulás elősegítése érdekében mozogni, az Achilles-íngyulladásnál fontos a lábak pihentetése, fáslizása. Érdemes továbbá fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő kezelést is igénybe venni. Akinek nagy fájdalmai vannak, vagy rendszeresen sportol, s nem szeretne a probléma miatt hosszabb szünetet tartani, felgyorsíthatja a gyógyulást más természetesen kiegészítő terápiákkal, például gunaterápiával, fizikoterápiával, vagy lézeres kezeléssel.

Forrás: Fájdalomközpont
Dr. Váradi Éva
belgyógyász-reumatológus-fizioterapeuta főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!