Keresés
Close this search box.

Finom flavonoidok

//

Miért is szeretjük annyira? Nem véletlen, hogy zord, borongós, vagy stresszes napokon jobban kívánjuk a csokoládét. Ez a finomság a legjobb barátunk, megvigasztal a bajban, feltölt energiával a nagy megmérettetések előtt, és persze megédesíti a napunkat.

A csokoládé fokozza a szervezet endorfintermelését, ennek köszönhetően javítja a hangulatunkat. Egy kutatás szerint hatékonyabb, mint a csókolózás.

Aki jó csokoládét – nem pedig csak egy csokoládénak látszó édességet – fogyaszt, az vidám lesz, barátságos és jószívű. Ez szó szerint értendő, hiszen a jó csokoládé egészséges. Ha megfelelően választunk, az édes nassolnivaló fontos szerepet tölthet be egészségünk megőrzésében. Azonban két dologra oda kell figyelnünk: a mértékre és minőségre.

Kutatási eredmények szerint, a csokoládéban lévő polifenolok a szervezetbe kerülve csökkentik a szabadgyökök károsító hatásait. A benne található flavonoidok és antioxidánsok meggátolják a vérlemezkék összetapadását, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében, továbbá csökkentik a vérnyomást. Emellett olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek növelik a HDL, vagyis jó koleszterin szintjét, és csökkentik az LDL, azaz rossz koleszterin szintjét. Nem utolsósorban a kakaóbab kálium és magnézium tartalma is elég magas. Manapság a különböző cégek is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy csokoládéjuk ne csak finom, hanem egészséges is legyen. Az Academy of Chocolate rangos versenyén mérkőzhetnek meg egymással a gyártók és termékeik. Mondhatnák úgy is, hogy ez a csokoládéipar „Oscar”-ja.

Az Academy of Chocolate 2005-ben alakult meg Nagy-Britanniában. Öt kiváló csokoládé-szakértő hozta létre, akiknek meggyőződésük, hogy nemcsak a csokoládé kakaótartalma számít, hanem a minőséget nagyban befolyásolhatja a kakaóbab származási helye, az alkalmazott szárítási technológia, illetve a gyártók „titkos” receptjei. Az általuk évente felállított rangsornak két célja van. Egyfelől, arra próbálják ösztönözni a gyártókat, hogy évről évre finomabb és jobb minőségű termékeket állítsanak elő. (Ennek a folyamatnak a részei a megfelelő kakaóbab termesztése, beszerzése, az erjesztés és a szárítás gondosan ellenőrzött lépései, emellett a kakaóbab ültetvények megőrzése, az azokon dolgozók munkahelyének megóvása is.) Másfelől, szeretnék egyszerűbbé tenni a fogyasztók számára az eligazodást a csokoládék világában, hogy könnyebben kiválaszthassák az ízlésüknek megfelelő minőségi csokoládét.

Mi jellemző a minőségi csokoládéra?

Az Academy of Chocolate minden évben megrendezi a csokoládék nagy viadalát, ahol olyan kategóriákban mérkőznek meg a gyártók termékei, mint például: A legjobb étcsokoládé; A legjobb ízesített étcsokoládé; A legjobb töltött csokoládé; A legjobb csomagolás stb.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!