Fülpanaszok vízen és szárazon

//

Elsősorban gyerekek, illetve a gyakran úszó felnőttek körében jelentkező probléma az ún. „úszófül”, ami a nyári strandidőszakban még gyakoribbá válik. Lássuk, mit tehetünk a megelőzése és kezelése érdekében.

Fülpanaszok vízen és szárazon

A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége. Kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik: a felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. A helytelen fültisztítás közben okozott sérülések ugyanígy utat nyithatnak a kórokozók számára.

A külsőfül fertőzés miatt bekövetkezett gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. A fül környéke érzékennyé válhat, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés és láz is jelentkezhet.

A fülfájdalom kezelés nélkül erősödhet, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulni, aki a hallójárat kitisztítása után gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökken. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet. A betegség néhány nap alatt gyógyul, ezalatt fontos, hogy víz ne érje a fület.

Előzzük meg a fertőzést! Ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, fordítsuk oldalra fejünket és óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Ne használjunk fültisztító pálcikát, mivel azzal általában csak beljebb toljuk a felhalmozódott fülzsírt. Nem ajánlott a túl gyakori fültisztítás, mivel ezzel csökkentjük a fülzsír fontos védő szerepét. Hajápoló vagy hajlakk használatakor ügyeljünk, hogy ne fújjuk a fülbe! Aki rendszeresen sportol, vagy fülbetegségekre hajlamos, használjon fülvédő készítményeket, vagy egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!