Keresés
Close this search box.

Ha már leégtünk

//

Az egyéni fényérzékenységet általában öröklött tényezők határozzák meg. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját bőrtípusával és fénytűrésének mértékével, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ideig tartózkodhat károsodás nélkül a napon, s milyen erősségű fényvédő készítményt szükséges alkalmaznia. E tényezők figyelmen kívül hagyásának következménye: a napégés, bőrgyulladás, hólyagosodás, majd a bőr lehámlása.

Ha már leégtünk

Talán furcsán hangzik, de minden ember bőre ugyanannyi pigment sejtet tartalmaz, tekintet nélkül a bőr színére. A különbséget a termelt pigment mennyisége adja, amely fehérbőrűeknél kevés, sötét bőrűeknél pedig lényegesen több.

A genetikailag meghatározott fényérzékenységet egyes gyógyszerek, illatszerek, kozmetikumok módosíthatják, növelhetik. Érdemes ezért használat előtt erről tájékozódnunk.

Még a fényvédők alkalmazása sem jelent feloldást napozás terén a fokozatosság és mértékletesség elve alól. Bőrünk akár 30 perc alatt is megéghet, különösen igaz ez vízpartokon, magaslatokon, illetve bárhol máshol is a déli órákban. A napozást megelőző fényvédő kezelésen túl, ne feledkezzünk el a napozás utáni hűsítő, bőrnyugtató, a bőr elvesztett nedvességtartalmát pótló, irritációját, esetleges gyulladását csökkentő krémekről, gélekről, habokról. Szintén gyors enyhülést hoznak egyes gyógynövényes készítmények, például a tiszta aloé vera lé, melyet napégés mellett rovarcsípésekre, egyéb bőrsérülésekre is eredményesen használhatunk a regenerálódás érdekében.

A bőrpír mellett a túlzott fényérzékenység, a napégés jele lehet az ajkakon megjelenő hólyagos gyulladás. A napfénynek kitett bőrfelületen – a vállakon, háton, karokon, esetleg az arcon – megjelenő hólyagok is az előzetesen elszenvedett napégés következményei.

Ennek ellenére, senkit nem szeretnénk lebeszélni a mértékletes napozásról, hiszen áldásos hatásait – például a D-vitamin termelődését – senki nem nélkülözheti. Emellett sok bőrbetegség meggyógyul, javul a kamaszkori pattanásos és a pikkelysömörös állapot, sőt nemcsak az időskori csontritkulásra, de kedélyállapotunkra is jótékonyan hat. (forrás: ParaMedica Magazin)

Dr. Major Endre
bőrgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!