Keresés
Close this search box.

Hurrá! Vakáció!

//

Ahogy a gyermekek a nyári szünet kezdetén megszabadulnak az egész évi kötöttségektől, úgy növekednek a szülők gondjai: hová tegyék egész nyárra a gyereket, hogyan tudnak számára életkorának, mozgásigényének és érdeklődésének megfelelő értékes, érdekes és főként biztonságos programot nyújtani. Utóbbi nem mindig sikerül maradéktalanul! Erről árulkodnak a nyáron növekvő gyermekbaleseti statisztikák.

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos fertőzéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Ezek többsége kellő elővigyázatossággal megelőzhető lenne.

Magyarország a gyermekbiztonság tekintetében az Európai Unión belül a középmezőnyben helyezkedik el. Jelenleg e téren Hollandia jár az élen.

Gyermekbalesetek tekintetében a legveszélyeztetettebb a 4-6 éves korosztály, ugyanis náluk a legkisebb a veszélyérzet, ők vigyáznak legkevésbé magukra. A fiúk kicsi korban kétszer, serdülőkorban háromszor gyakrabban szenvednek balesetet, mint a lányok. A baleseti halálozás az 1-4 éves korosztályban a legnagyobb, melynek kb. 60%-a fej- és nyaksérülések következménye.

A gyerekek, különösen a 3 év alattiak, legtöbbször otthon szenvednek balesetet. A második legveszélyesebb hely a gyerekek számára az utca, beleértve a játszótereket, a sportpályákat és az ilyen helyeken űzött sportokat, mint a kerékpározás és a görkorcsolyázás. A közlekedési balesetek száma relatíve kevés.

A sérülések fajtája is korfüggő: míg 6 éves korig a sebek és égések dominálnak, addig 7-11 éveseknél a végtagtörések, a 11-14 éves korosztálynál pedig a ficamok-rándulások a leggyakoribbak. A legsérülékenyebb testrész gyermekkorban egyértelműen a felső végtag, de 5 éves korig a legtöbb gyermek fejsérüléssel kerül kórházba, ami nagyrészt agyrázkódás.

Nyáron a gyermekek és fiatalok többször végeznek olyan tevékenységet (sport, játék, kirándulás, táborozás, nyári munka), amiben nincs még elég tapasztalatuk, gyakorlatuk. Utazáskor pedig még a környezet is ismeretlen számunkra, ezért például a nyaralóhelyeken, főleg a megérkezést követő napokban gyakoribbak a balesetek.

5 fontos tanács szülőknek:

Egyéb szabadidős- és sporttevékenységekkel összehasonlítva a gyermekek leggyakrabban kerékpározás során sérülnek meg. Ennek oka a kerékpározni tudás hiánya, a KRESZ hiányos ismerete, a védelmi eszközök (pl. bukósisak) mellőzése, a biciklis utak hiánya, illetve a közlekedési morál. Szerencsére a balesetek többsége csak apró sérülést eredményez, amely otthoni körülmények között is ellátható.

Gyermekek főútvonalon 12 éves korig csak szülői felügyelettel kerékpározhatnak! Tanítsuk meg nekik jó előre a közlekedési szabályokat, tudatosítsuk, hogy ők is a forgalom aktív résztvevői, ezért alkalmazniuk kell a megfelelő kézjeleket. Tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a gyermekek félelemérzete kicsi, hajlamosak hajmeresztő mutatványokra, például elengedett kormánnyal biciklizni – igyekezzünk megakadályozni, illetve lebeszélni őket minden testi épségüket veszélyeztető időtöltésről, szórakozásról!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!