Keresés
Close this search box.

Kell-e a gluténmentes diéta?

//

Az utóbbi években egyfajta divattá vált a gluténmentes táplálkozás, melynek kultuszát fogyókúrás és életmódváltó programok is népszerűsítik. Valóban mindenkinek indokolt a glutén teljes mellőzése?

Kell-e a gluténmentes diéta?

Már hazánkban is egyre nagyobb a választék gluténmentes ételekből, a glutén tartalmú gabonafélék – búza, árpa, rozs, zab – helyettesítőivel (pl. köles, hajdina, barnarizs, kukorica, amaránt, cirok) készült ételekből. Mivel a gluténmentes diéta nem kevés odafigyeléssel és plusz anyagi kiadással is járhat, ezért csak akkor javasoljuk, ha valóban indokolt.

A lisztérzékenység, a búza- vagy gabonaallergia nem keverendő össze a gluténérzékenységgel, hiszen a kiváltó okok és a tünetek is eltérőek. A gluténérzékenység a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetegyüttest jelenti nem lisztérzékeny és nem búzaallergiás személyeknél.

A lisztérzékenység jól diagnosztizálható vérvizsgálattal és bélbiopsziával. Búzaallergia esetén bőrpróba, vagy vérből történő ellenanyag-meghatározás a diagnosztika alapja. A gluténérzékenységre nincs egyértelmű laboratóriumi vizsgálati módszer, kizárólag a diéta módosításával igazolható: ha 2-4 hét gluténmentes étrendtől a nem lisztérzékeny páciens tünetmentessé válik, akkor valóban szükség van a gluténmentes diétára.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!