Keresés
Close this search box.

Kirándulás szúnyogokkal, táborozás kullancsokkal

//

Felnőttek és gyerekek egyaránt nyáron töltik a legtöbb időt a szabadban. Az osztálykirándulások, táborok és családi sátorozások nagy örömet jelentenek nemcsak a résztvevőknek, hanem az ez alatt belőlük lakmározó szúnyogoknak és kullancsoknak is!

Kirándulás szúnyogokkal, táborozás kullancsokkal

Manapság már nem mellőzhető szabály, hogy kirándulások előtt, táborozások alatt naponta többször is kenjük, fújjuk be magunkat szúnyog- és kullancsriasztó szerekkel.

2-3 éven belül a kullancsokhoz hasonló gondot okozhatnak a meleg klímájú országokból (pl. Dél-Európából) származó, néhány éve már hazánkban is megtalálható, szemmel szinte alig látható, 2 mm-es méretű néma szúnyogok. Csak éjszaka támadnak, minimális csípésérzetet keltve. Kutyákban és macskákban egyre gyakoribb az általuk terjesztett szív- és bőrférgesség parazitája, mely emberre is átterjedhet. A fertőző szúnyog csípését követően a bőrféreg a bőralatti kötőszövetben, illetve a testüregben fejlődik arasznyivá, csak sebész tudja eltávolítani. A szívféreg szó szerint a húsevő állatok szív ereiben fejlődik, ennek lárvája az emberben az esetek többségében magát burokba zárva tüdő daganatot imitálva okoz tüneteket.

A természet mindig tartogat „új arcokat” a vérszívók világában is. Ez év tavaszán bukkant fel egy új fertőző kullancsfaj, első nevén a „Tigriskullancs”, mely Lyme-kór pozitív volt.

A kullancsoknak 60 év kellett, hogy a Lyme-kór népbetegség legyen, mert egy fertőző kullancsnak csak egy áldozata van, utána lepetézik, majd elpusztul. De egy fertőző szúnyog egyetlen éjszaka alatt 10-12 társállatot, vagy gazdáit keresi fel vérszívás céljából. Ezt teszi egész életén (3 hónapon) keresztül. Igen, jól számolt: egy szúnyog 900-1080 állatot, embert tud megfertőzni élete során.

Kullancscsípés esetén pedig, a legfontosabb, hogy ne várjunk, hanem minél előbb távolítsuk el! Ne használjunk krémet, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, vagy gyufát! Ne nyomjuk össze és ne tekergessük a kullancsot! Minden olyan beavatkozás, ami a kullancs testét gyötri, öklendezésre készteti, növeli a fertőződés kockázatát. A kullancs-eltávolító kanál, ahogy a meggymagozó kinyomja a meggyből a magot, úgy nyomja ki a bőrből a kullancsot, mert a kullancs szájszervének a rögzülési rendszerét fertőzésveszély-mentesen feloldja.

Fontos tudni, hogy közismert Lyme-kór mellett, Hazánkban a kullancsok több mint fél tucat fertőző betegség kórokozóit terjesztik. A KEC, TIBOLA, Q-láz, Tularemia, Babesiosis mellé becsatlakozott a Krími-Kongói vérzéses láz vírusa (angolul: CCHF) is. Ezt a vírust Baranya megyétől a budapesti Margit-szigetig, több kullancsban kimutatták már a kutatók. A CCHF vírus blokkolja az immunrendszert és „szétrobbantja” az ereket, tünetei véres orrfolyás, véres széklet, és néhány nap eltelte után a beteg úgy néz ki, mintha tetőtől talpig összeverték volna.

Előzzük meg a bajt! Ne engedjük gyerekünket vagy kutyánkat vadak által gyakran látogatott helyre! Ne táborozzunk bozótosban, vagy magas fűben! Ne igyuk szabadon legelő állat nyers tejét! Kezeljük magunkat szúnyog- és kullancsriasztó szerekkel, használjuk szakszerűen a kullancs-eltávolító kanalat és a kullancs tesztet, mellyel esetleges kullancscsípés után a kullancs Lyme-kór fertőzöttségét ellenőrizni tudjuk!

Aki e prevenciós ajánlásokat megfogadja, az biztonsággal tartózkodhat a természetben.

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancs Szövetség elnöke
kullancsszovetseg.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!