Keresés
Close this search box.

Legyen fájdalommentes a nyár

//

Az egészség egyik fontos feltétele a rendszeres testmozgás. A legnépszerűbb mozgásforma a futás, kocogás, mely nem igényel különleges helyszínt és felszerelést, s a legalapvetőbb ismeretekkel biztosíthatjuk, hogy a sport számunkra inkább az egészség és jó erőnlét záloga, mintsem problémák forrása legyen. Ne feledjük: még a legszebb nyarat és vakációt is tönkreteheti a fájdalom.

Legyen fájdalommentes a nyár

Mielőtt nekivágnánk az edzésnek, fel kell készíteni magunkat a növekvő terhelésre. A cél fizikai értelemben az, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív- és érrendszerünket, a keringést, a légzést, az izomzatot, az ínakat, a szalagokat és az ízületeket. Lelkileg pedig fontos, hogy határozzuk meg a célt, amiért futunk. Az edzés során a szervezet stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva, javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban be kell tartanunk a fokozatosság elvét, meg kell találnunk a terhelés-pihenés helyes arányát. Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra e folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal nekivághatunk a futásnak.

Tartsunk be néhány fontos alapelvet:

Mit tehetünk a fájós térddel? A térdfájdalom hátterében leggyakrabban porckopás áll, amelynek fennállása esetén mindenképp tehermentesíteni kell a térdet. Ez azt jelenti, hogy olyan sportot kell választanunk, amely nem terheli nagyon az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat. Ilyen elsősorban a gyors- és hátúszás, tai csi, a mediball, a jóga, a pilates és a body art. Ha azonban beleszerettünk a futásba, olyan módszereket kell keresnünk, amelyekkel lassítható a folyamat és elmúlik a fájdalom.

Beválhat a lökéshullám terápia, mely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely ugyan enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek.

Amennyiben a reggeli vagy éppen futás utáni térdfájdalom azt jelzi, hogy beindult a porckopás folyamata, s a fájdalom csillapítása mellett a legfontosabb, hogy óvjuk a maradék állományt. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha hiarulonsavas szert juttatnak az ízületi résbe, amely „megolajozza”, kipárnázza az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapra is rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Tapasztalataink szerint, különösen sportsérülések esetén válik be a természetes alapú Guna-terápia, amely szteroidmentesen szünteti meg a fájdalmat és kezeli az okot is.

Kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül, a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Tapasztalataink szerint, ugyancsak beválik tenisz- és golfkönyök esetében, derék- és háti fájdalmaknál, térdproblémáknál, ízületi fájdalmak esetén is a konzervatív kezelések kiegészítéseként.

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenfajdalomcentrum.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!