Keresés
Close this search box.

Miért dagad a lábam?

//

A láb vizesedése, ödémásodása gyakori panasz, főként a nyári melegben. Legtöbben egyszerű vízhajtókkal próbálják orvosolni, pedig önmagában a tüneti kezelés hosszútávon nem mindig hatásos, s az alap problémán nem segít.

Miért dagad a lábam?

A lábdagadást a sejtek közti folyadékgyülem eredményezi, melyet többnyire vér- és nyirokkeringés zavara okoz. Előfordul, hogy csak egy banális probléma, például lúdtalp vagy tartós ülés áll a hátterében, ám nem ritka, hogy komolyabb betegségre hívja fel a figyelmet. Ez lehet például trombózis, szívprobléma, visszeresség, hormonprobléma, bizonyos gyógyszerek hatása, valamint kezeletlen vagy rosszul kezelt magas vérnyomás.

A magas vérnyomás egyik súlyos szövődménye a szívelégtelenség, amely során a tartósan túlterhelt szívizom már nem képes kellő erővel összehúzódni és átpumpálni a keringő vért az érpályában. Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása is lehet a boka körüli dagadás. ami indokolja a gyógyszer lecserélését.

Tartós vizesedés esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, ugyanis ha magas vérnyomás okozza, akkor megfelelő kezeléssel nemcsak az ödéma, de olyan súlyos szövődmények kialakulása is elkerülhető, mint az stroke vagy a szívinfarktus.

A vízhajtók – gyors megoldásként – segítik a víz és a nátrium távozását a szervezetből, így csökken a lábdagadás, ráadásul – pontosan beállított, megfelelő dózisban alkalmazva – normalizálódik a vérnyomás is. A vízhajtó kezelés mellett szorosan ellenőrizni kell a vese működését, valamint a vérben levő ionok (nátrium, kálium) szintjét is.

A lábdagadás, ödéma megszüntetésének gyorsasága az októl, a beteg állapotától és az alkalmazott gyógyszer típusától függ. Vannak olyan esetek – például heveny bal szív-fél elégtelenség –, amikor nem a lábon ödémaként, hanem a tüdőben gyülemlik fel hirtelen a folyadék. Ilyenkor gyors beavatkozásként, erőteljes hatású vízhajtóval félórán belül kifejezett enyhülést tapasztalhat a beteg.

Forrás: Trombózisközpont
Dr. Kapocsi Judit PhD Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!