Keresés
Close this search box.

Mihez kezdjünk az idei pollenszezonban?

//

Az időjárás – az esőzések után – talán tartogat még meglepetéseket erre a nyárra, de egy biztos: legerősebb allergén növényünk, a parlagfű virágzása idén sem marad el. Sőt, az előrejelzések szerint – az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt – az allergiások az idei szezonban is erős pollenterhelésre számíthatnak.

Mihez kezdjünk az idei pollenszezonban?

Évről évre egyre több az allergiás beteg, korosztálytól függetlenül. Ma Magyarországon már több mint egy millió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket a parlagfű. Virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak.

Az allergiás beteg szervezetében az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátor anyagok – például a hisztamin –, melyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket.

Az allergiák kezelésében használt antihisztamin készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozzák meg, a hatás tehát semmiképpen sem lehet hosszú távú.

Az orvostudomány újabb és újabb megoldásokat kínál a kezelésre: ma már hatékony, mellékhatásokat nem, vagy alig okozó egyéb készítmények is rendelkezésre állnak a tünetek enyhítésére Ideje tehát elkezdenünk a felkészülést, a megfelelő allergia elleni tüneti készítmények beszerzését, és még az allergiás szezon kezdete előtti alkalmazását, hogy megelőzzük a súlyos tünetek jelentkezését.

A kezelés alapját tehát, ma még általában az antihisztaminok képezik. A készítmények nagy része vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroid készítmények: orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövid távú kezelésének része lehet még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV-fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén ez önmagában nem mindig elegendő, viszont mindenkinél, akár várandós kismamáknál is biztonságosan alkalmazható.

Azok számára is tudunk megoldást nyújtani, akik idegenkednek a gyógyszerek, egyéb készítmények szedésétől, esetleg nem találják kielégítőnek azok hatását. Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergén-specifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus immunglobulin E képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció.

A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a terápiát követően pedig 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Betegeim tapasztalatai alapján azonban, már a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető. Eddig összesen 175 parlagfű allergiás beteg kezelését kezdtük meg. A betegek körében végzett felmérés alapján látható, hogy 80%-uk esetében a tünetek már a kezelés első évében, mintegy 50%-kal csökkentek. A javulás ekkor főként a szemtünetek és az orrdugulás terén volt érzékelhető, de az orrfolyás és enyhe köhögéses panaszok csökkenéséről is sokan számoltak be.

A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, így az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek. A kezelés segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon. Vizsgálatok szerint a kezelés számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását is. Parlagfű allergia esetén a terápia júniusban még elkezdhető.

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!