Keresés
Close this search box.

Napvédelem okosan

//

Nyár elején az emberek két dologtól szeretnének gyorsan megszabadulni: a plusz kilóktól és a hófehér bőrtől. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban, a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Szeretnénk röviden megválaszolni a napvédelemmel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, s kiegészíteni a legfőbb tudnivalókkal, reméljük, még időben…

Leginkább az UV-B sugarak károsítják a szemet, elsősorban a retinát, ami fokozza az ún. sárgafolt-elfajulást, s ezzel az időskori vakság kockázatát. Ne tekintsük ezért a napszemüveget divatcikknek, hiszen a kisgyerekeknek éppúgy szüksége van rá, mint az időseknek. A szabadban dolgozók, a kék szeműek és a lézeres szemműtéten átesettek számára ez még fontosabb. Erős napfény esetén, még árnyékban is szükséges a napszemüveg viselése! Ugyancsak hasznos a széles karimájú kalap, de nem helyettesítheti a 100%-os UV-védelmet biztosító jó minőségű napszemüveget.

A mechanikus védelem mellett bőrünket és szemünket „belső védelemmel” is elláthatjuk magas béta-karotin, A-, C- és E-vitamin tartalmú célzott táplálkozással. Fogyasszunk ezért sok sárgarépát, paradicsomot, piros és lila bogyós gyümölcsöket, zöld leveles salátákat. A patikákban és gyógynövényboltokban kapható bőrt és szemet támogató vitamin-komplexek többnyire hasonló hatóanyagokból készülnek, szedésükhöz kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!