Pancsol a család

//

A nyár a vakáció, a pihenés időszaka. Sokan már gyakorlottak a gyerekekkel való utazás, nyaralás terén, de vannak, akik ezen a nyáron indulnak először útra kisgyerekekkel. Számukra szeretnénk útravalóként néhány jó tanáccsal szolgálni, hogy a nyaralás még felhőtlenebb legyen

Pancsol a család

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

A kicsik legbiztonságosabban a gyerekmedencében pancsolhatnak, az ő védelmük érdekében is tartsuk be a higiéniás szabályokat, felnőttek ne használják fürdésre a gyermekmedencét! A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt.

A gyerekek akár órákat is képesek homokvárépítéssel tölteni a parton. Fontos korlátoznunk a napon eltöltött időt még a legmagasabb faktorszámú napozókrém használatával is. Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet. 11 és 15 óra között semmiképp ne menjen napra a gyermek. Így nemcsak a fájdalmas leégést, de az igen veszélyes napszúrást is kivédhetjük.

Minden esetben védjük a kisgyermek fejét szellős, nyári sapkával, a babakocsi fölé pedig tegyünk napernyőt. A kicsiknek szerezzünk be külön kis felfújható medencét, melyet egy fa árnyékában is el tudunk helyezni. Fontos tudni, hogy az árnyékban is van UV-sugárzás, tehát még itt is szükséges a magas faktorszámú napvédő krémek, sőt a napszemüveg használata is.

Az egész családnak gondoskodjunk váltó fürdőruháról, és fürdés után cseréljük is azt le. Standokon a papucs is védhet a gombás fertőzésektől.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!