Keresés
Close this search box.

Strandfertőzések

//

A nyári fürdőzések kapcsán, a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók főként a hölgyeknek kellemetlen panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.

Strandfertőzések

Leggyakoribb ilyen panasz a húgyhólyag-gyulladás, melyen a statisztikák szerint, a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik. A „felfázásos” tünetekért valójában a hólyagba bejutott kórokozók felelősek. Az érintettek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom, esetleg vér kíséretében. E panaszok könnyen krónikussá válhatnak, így oki terápiaként a legtöbb esetben szükséges az antibiotikus kezelés. Emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékbevitel.

A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények (pl. a Trichomonas vaginalis), gombák (pl. Candida albicans) is előidézhetik. A tünetek – viszketés, égő érzés, törmelékes fehérfolyás – kezelése egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.

Strandfertőzéseknél a gombák mellett a trichomonász fertőzés lehetősége is számításba jöhet, de az bizonyos, hogy az AIDS és a szifilisz csakis nemi úton terjed, és a trippert sem lehet strandolás útján elkapni.

Meleg vizes medencékben jóval gyakoribbak a fertőzések, a hideg vizek nem kedveznek a baktériumok és vírusok szaporodásának, s a termálvizek sem tartalmaznak kórokozókat.

Nem kell lemondanunk a strandolás örömeiről, de tartsunk be néhány fontos szabályt: lázas vagy hasmenéses beteg ne menjen a medencébe; a vízből kijőve zuhanyozzunk le, és azonnal cseréljük fürdőruhánkat szárazra; menses alatt ne fürödjünk. A strandok homokja széklettel fertőzött lehet, ezért homokozás után rögtön mossunk kezet.

Az intim védelem erősítése érdekében válasszunk tejsavtartalmú tisztálkodó szereket. Hasznos még a bidé-használat, a tejsavas intim törlőkendők, illetve a probiotikus, hüvelyflórát támogató készítmények.

Dr. Demjén László
szülész-nőgyógyászat szakorvos
oxygennogyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!