Keresés
Close this search box.

Szívvédelem, vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

//

Rossz hír, hogy a magas vérnyomás növeli többek között a szívinfarktus, a stroke és a veseelégtelenség kockázatát. Jó hír azonban, hogy szívünk védelme, a vérnyomás csökkentése természetes módszerekkel is segíthető.

Szívvédelem, vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

Intenzív mozgás – A magas vérnyomással élőknek önmagában már a rendszeres, tempós séta is képes lejjebb vinni az értékeit, mivel a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább heti 5-ször 30 perces mozgás javasolt olyan intenzitással, hogy megizzadjunk.

Mélyebb légzés – A lassú, mély lélegzés és a meditatív gyakorlatok (jóga, csi-kung vagy tai-csi) csökkentik a stresszhormonok szintjét, melyek máskülönben serkentik a vesében a renin-termelést, ami vérnyomásnövelő hatású. Reggel és este érdemes egy rövid időt meditációra és légző gyakorlatokra szánni, így a bennünk lévő feszültségek is könnyebben távoznak.

Gazdag káliumforrások a narancslé, a burgonya, az édesburgonya, a banán, a bab, a paradicsom, a borsó és a szárított gyümölcsök. Kiemelt figyelmet érdemel tehát a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, nemcsak a szükséges vitaminok pótlása miatt, hanem mert – főként a zöld saláták – rostban gazdagok, alacsony nátriumtartalmúak, ugyanakkor értékes magnéziumforrásnak is minősülnek. A szív-érrendszer számára fontos vitaminok, ásványi anyagok, s a halolajban található omega-3 zsírsavak mellett a gyógynövények is hasznos kiegészítői lehetnek étrendünknek.

Csökkentett sófogyasztás – Érdemes hozzászoknunk a napi maximum 1500 mg sóhoz, ami nem túl sok, hiszen fél teáskanálnyi kb. 1200 mg. Az eleve magas sótartalmú készételek, felvágottak, chipsek mellett, az otthoni főzés során érdemes fűszernövényekkel és más jellegzetes ízekkel helyettesíteni a sót.

Keserű csoki az erekért – Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek rugalmasabbá teszi a véredényeket. Egy tanulmány szerint a rendszeresen étcsokoládét fogyasztóknak csökkent a vérnyomásuk. A mennyiség azonban meghatározott: mindössze napi 1-2 kocka a legalább 70% kakaótartalmú édességből.

Óvatosan a koffeinnel – Még most is viták folynak arról, hogy befolyásolja-e a koffein a vérnyomást. Egyesek szerint nem, míg mások úgy vélik, a koffein azáltal növelheti a vérnyomást, hogy kitágítja a véredényeket, és megsokszorozza a stressz hatását. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, a szív több vért kezd pumpálni, ami megemeli a nyomást, amely hatást a kávé, a fekete tea, a kóla és az energiaitalok csak tovább fokoznak.

A horkolás megszüntetése – A hangos és ki-kihagyó horkolás (alvási apnoé) során a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik. Ennek eredményeként emelkedik az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Éppen ezért az apnoés páciensek közel fele magas vérnyomással is küzd, emiatt az alapproblémát feltétlenül kezeltetni kell.

Homeopátiás segítség – Mérsékelten emelkedett vérnyomás esetén az életmódváltás mellett megoldást jelenthet a homeopátia is. Magasabb értékek esetén a szedett gyógyszereket kiegészíthetik, vagy – orvossal konzultálva – azok szükséges mennyiségét csökkenthetik a homeopátikumok. Alkati szerként heves vérmérsékletű, stresszes, gyakran túl sokat evő-ivó személyeknek ajánlható a Nux vomica. Akik érzékenyek a melegre, hajlamosak a fejfájásra, kipirulásra, azoknak inkább a Sulfur javasolt. Elhízott, anyagcsere betegségekre, érelmeszesedésre, vese- és epekövességre hajlamos egyének szere a Calcium carbonicum lehet. A jól eltalált szer a szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Dr. Telegdy Margit
belgyógyász szakorvos, homeopata
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!