Keresés
Close this search box.

Tudta, hogy 2, illetve 6 órán múlhat az élet?

//

A világon, így Magyarországon is a szívinfarktus és a stroke vezető haláloknak számítanak. Mindenki figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy rosszullét esetén ne várjon, azonnal kérjen segítséget, életek múlhatnak ezen!

Bár az emberek többsége tisztában van a szívinfarktus és a stroke tüneteivel, ennek ellenére megesik, hogy sok idő telik el a segítségkérésig.

Nincs olyan, hogy „majd elmúlik”! Amennyiben valaki tapasztalja magán a tüneteket, fontos, hogy azonnal hívjon segítséget, hiszen szívinfarktusnál 6, stroke esetén csupán 2 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne legyenek súlyos, akár végzetes következmények. Ezeket az időhatárokat „terápiás ablaknak” nevezik. Ez azt jelenti, hogy a tünetek jelentkezésétől kezdve ennyi idő áll jelenleg rendelkezésére az orvostudománynak arra, hogy – sikeres kezelés esetén – mintegy „visszaállítsa az órát” a panaszok előtti időpontra, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan károk a szívben, illetve az agyban.

Itt kell felhívnunk nyomatékosan a betegek figyelmét saját felelősségükre, mert ebben a 2, illetve 6 órában benne van a mentő kiérkezése, a szállítás, a Duna-hidak, a lámpák, a dugók, elkerülő útvonalak, valamint a kórház sürgősségi osztályán a felvétel, a CT, az EKG, vérvétel stb. időtartama is összesítve! Ha a beteg „kiesik” az időablakon, akkor már csak konzervatív kezelésre van lehetőség, ami nem állítja helyre a szöveti károsodásokat,

Trombózis esetén – akár vénás, akár artériás trombózisról van szó – a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír. Fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben, az aspirin csupán az artériás oldalt védi a vérrögképződés ellen – bár sokan rezisztensek rá. Jó hír viszont, hogy ma már több olyan hatékony készítmény is van forgalomban, melyek a mélyvénás trombózist, illetve a szívinfarktust és a stroke-ot hivatottak megelőzni.

Forrás: Trombózisközpont
Prof. Dr. Blaskó György
Trombózisközpont szakmai vez. főorvosa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!