Utazni jó!?

//

Hacsak nem otthon töltjük a nyarat, mindenképp meg kell tennünk kisebb-nagyobb távolságot nyaralásunk helyszínére. Ez egyeseknek élmény és öröm, míg másoknak szenvedés. Utóbbiaknak szeretnénk néhány tanáccsal szolgálni, hogy enyhíteni tudják az utazás viszontagságait.

Aki korábbi útjai során már megtapasztalta az utazási betegség gyötrelmeit, az émelygést, hányingert, hideg verejtékezést, hasi problémákat vagy emésztési zavarokat, érdemes testileg és lelkileg is jó előre felkészülnie, hogy minimálisra csökkentse a kellemetlenséget. E panaszok legfőbb oka egyensúlyrendszerünkben keresendő. Járművön utazva, szemünk alkalmazkodik a mozgáshoz, a belső fülben található egyensúlyszervek viszont nem, így az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap, ez okozza a hányingert.

Indulás előtt – elővigyázatosságból – ne együnk túl sokat, kerüljük a nehéz ételeket, ne igyunk alkoholt és ne dohányozzunk!

Nem mindegy, hogy hol ülünk!

Autóban üljünk előre, ha lehet, mi vezessünk, akkor általában nem jelentkezik utazási betegség. Ha erre nincs mód, a hátsó ülésről is végig nézzünk ki az ablakon, lehetőleg előre. Vonaton válasszuk az elöl lévő kocsik valamelyikét, s ott menetiránnyal szemben foglaljunk helyet. Buszon is érdemes minél előbbre ülni, szemben a menetiránnyal. Repülőn a szárny fölött, ablak melletti helyet válasszunk, vagy a szárny előtti ülőhelyek valamelyikét. Hajón az utastér közepe a legjobb, ott kevésbé, míg a korlátoknál jóval erősebben érezhető a hullámzás. Szegezzük tekintetünket a horizontra, s lehetőleg ne mozgassuk a fejünket, hogy ezzel is csökkentsük a belső fül egyensúlyozó működésének ellentmondó vizuális ingereket.

Bármely járművön, utazás közben nézzünk kifelé távolabbra, a haladás irányába, vagy csukjuk be szemünket. Semmiképp ne olvassunk, ne nézzük a járműben található közeli tárgyakat! Ha lehet, dőljünk hátra és relaxáljunk. Ha tehetjük, kissé húzzuk le az ablakot, a friss levegő is sokat segít.

Ha gyógyszerre van szükségünk, a háziorvos ajánl antihisztaminos készítményt, melyet indulás előtt fél-egy órával vegyünk be. A magnézium nyugtatólag hat, míg a B6-vitamin csillapítja a hányingert. Segít a rosszullét ellen a gyömbér, igyunk utazás előtt és alatt gyömbéres teát, esetleg rágcsáljunk friss gyömbért. Nem véletlen, hogy régen a tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. (Ez nem jelenti azt, hogy egész úton gyömbéres ízesítésű üdítőitalokat dönthetünk magunkba literszámra!)

Ahogy régen, úgy ma is az ázsiai gasztronómiának kedvelt fűszere a gyömbér, melyet főként gyomorbántalmakat enyhítő, kórokozókat elpusztító hatása miatt értékelnek nagyra. Közeli rokona a kurkuma, melynek fertőtlenítő, mikrobaölő, gyulladáscsökkentő hatása rendkívül hasznos számukra a meleg, trópusi körülmények között gyakrabban előforduló fertőzések miatt. Ugyanilyen sokoldalú fűszerük például a fahéj, ami gyakorlatilag az összes hétköznapi emésztési panasz enyhítésére alkalmas, a szélgörcstől kezdve, a hasmenésen át, egészen a hányásig.

Ha trópusi vidékeken járunk, érdemes megkóstolnunk a helyi fűszerezésű hagyományos ételeket, melyekben a számunkra szokatlan illatú és ízű, gyakran rendkívül csípős fűszerek mind az emésztés „tüzét” hivatottak fokozni. Ezek serkentik az emésztőrendszeren belüli – fertőtlenítő hatású – emésztőnedvek termelését, így könnyebben elkerülhetők a forró éghajlaton gyorsabban szaporodó mikrobák okozta fertőzések, melyek az utazási betegségen túl, még gyomorrontással is megnehezítenék hazafelé tartó sok órás repülőutunkat.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!