Keresés
Close this search box.

A fájó ízületek „megolajozhatók”

//

A nyak, derék, váll, térd vagy az ujjak ízületeinek fájdalmával a 40 év feletti korosztály nagy része szembesül. Érdemes tehát röviden összefoglalnunk a szinte népbetegségnek számító porckopás okait megelőzésének és kezelésének lehetőségeit.

Miért fáj, ha kopik a porc? – Fiataloknál leginkább az okozhat fájdalmat, ha térdük sportolás közben megsérül, vagy túlterhelés miatt kialakul egy nyálkatömlő gyulladás. Idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, a korai osteoarthritis – az ízületi porcok degeneratív elváltozásának, elvékonyodásának fájdalmas eredménye.

A porc „kipárnázza’ a csontok közti területet, így ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, ami ráadásul bőven tartalmaz fájdalmat is érző idegvégződéseket. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár bizonyos esetekben nem okoz tüneteket, leginkább a fájdalom és a mozgáskorlátozottság hívja fel rá a figyelmet.

A kopásnak sok oka lehet, melyet jelenleg sajnos nem tudunk megszüntetni, de a fájdalom csökkenthető, és az ízület mozgásképessége javítható. Mivel a fájdalomcsillapítók tartós használata nem ajánlott, érdemes kipróbálniuk az olyan alternatív lehetőségeket, mint a lökéshullám terápia, a kinesiotape szalagok felhelyezése vagy a hialuronsavas kezelés, injekció.

Az ízületben az ízületi vagy ún. üvegporc (hyalin-porc) sejtjei gyakorlatilag képtelenek az osztódásra. A tudomány jelen állása mellett, tömege akkor éri el a maximumát, amikor befejeződik a növekedése, ettől kezdve pedig csökken. A boltokban kapható porcerősítő szerek így a meglévő porcsejteket erősítik, ami nagyon fontos. Ezen kívül egyrészt meg kell óvni a maradék állományt, másrészt hatékonyan csillapítani kell a kialakult fájdalmat.

Mindkét feladatra alkalmas a hialuronsav, az a természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást.

Ízületkímélő tippek

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenfajdalomcentrum.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!