Keresés
Close this search box.

A vashiányról másként

//

A hétköznapokban, amikor sok a munka, a teljesítménykényszer és kevés a pihenés, ki mire esküszik, azt hívja segítségül. Előkerül a fekete- és a ganorderma-kávé, élénkítő teák, C-vitamin, Q-10, omega-3, lecitin, szőlőmag és szőlőcukor, ginseng, guarana, jód, vagy épp ezek kombinációi, melyek valóban segíthetnek. Ha mindez hiába, jusson eszünkbe, hogy a kimerültséget vashiány is okozhatja!

A vashiányról másként

A vas nélkülözhetetlen mikroelem a légző funkciókhoz, a sejtek, szövetek oxigénellátásához, sőt az agy számára is. Vashiány esetén a szervezet elsőként e raktárakból vonja ki a vasat, csak ezt követően csökken a vér hemoglobin tartalma, és fejlődik ki a vérszegénység.

Tünetei: sápadtság, fáradtság, gyengeség, álmosság, figyelemzavar, légszomj, zsibbadásérzet, szapora szívverés, hajhullás, nyugtalan láb szindróma.

Oka: Felnőtteknél – a várandósság és szoptatás időszaka mellett – az intenzív sport, a gyakran túlzásba vitt futás vagy testépítés is okozhat vashiányos állapotot. Ennél is gyakoribb azonban, amikor a helytelen összetételű táplálkozás a vérszegénység oka.

Étrendünkben alig szerepelnek magas vastartalmú fogások spenóttal, céklával, vörös húsokkal, belsőségekkel. Elemzések kimutatták, hogy még ha elegendő kalcium, magnézium, vas és cink jut is be a táplálékkal, az egyre nagyobb arányban fogyasztott gabonafélék és hüvelyesek (pl. bab, borsó, szója) jelentős fitát tartalma miatt, azok nem tudnak felszívódni!

A tej- és gluténmentes étrend ugyanakkor, jelentősen javíthatja a vasfelszívódást. Ebből következően, gyermekeinknek sem javasolt reggelire a szokásos tej-müzli-pehely-gabonakorpa fogyasztása, mivel komoly vasfelszívódási zavart okozhat.

Az ásványianyag-hiány elkerülése érdekében, az „egészségesként” ajánlott rostban gazdag étkezést oldjuk meg – müzli és gabonarostok nélkül – sok zöldséggel és gyümölccsel. (A vashiányról szóló teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Mezei Elmira
holisztikus táplálkozási tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!