Ételallergiák és megoldások
Tudjuk, hogy az immunrendszer 80%-a a vékony- és vastagbél falaiban található, így nem csoda, ha az allergiás tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek. Egyes vélemények szerint, az irritábilis bél szindróma (IBS), Chron-betegség és a vastagbél gyulladás mellett a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a pikkelysömör, a krónikus fáradtság szindróma, a migrén, elhízás, csökkent pajzsmirigy működés és a depresszió hátterében is rejtett táplálék allergia vagy intolerancia állhat.
Brit kutatóorvosok az interleukin-12 nevű molekula hiányát teszik felelőssé a legtöbb ételallergia kialakulásáért. Vizsgálataik szerint, az ételallergiában szenvedők szervezetében ez a molekula nincs jelen, mert a beteg szervezete nem, vagy csak csökkent mértékben képes azt előállítani. Az interleukin-12 molekulák fontos szerepet töltenek be a szervezet idegen anyagokra – például az ételekben található fehérjékre – való immunválasz szabályozásában. A kutatások a továbbiakban a gyógyászati célú felhasználásának kidolgozása irányában folynak.
Az ételallergiák jelen ismereteink szerint, még nem gyógyíthatók. Az allergiát kiváltó anyagok azonosítása azonban nagyon fontos, mivel jelenleg tünetmentes állapotot, csak ezen összetevők étrendből való teljes kihagyásával érhetünk el. Az azonosítást megfelelő tesztek segítik, illetve az eliminációs diéta, azaz minden esetleg allergiát okozó élelmiszer – például gabonák, tojás, tejfehérjék, tengeri halak, dió- és mogyorófélék, földieper, spenót, kakaó stb. – mellőzése az étrendből, a tünetmentesség eléréséig. Ezután fokozatosan, egyesével újra fogyasztani kezdjük a kiiktatott ételeket, s így megállapíthatjuk, melynek hatására jelentkeznek újra a kellemetlen tünetek.
Dr. Babai László
Budai Allergiaközpont igazgatója
allergiakozpont.hu