Keresés
Close this search box.

Fekély? Reflux? Itt az őszi „szezon”

//

Az ősszel kiújuló emésztési és gyomorpanaszok sok kellemetlenség és fájdalom forrásai. Tekintsük át röviden, milyen étrendi és életmódbeli változtatásokkal javíthatjuk állapotunkat!

Fekély? Reflux?
Itt az őszi „szezon”

Kevesen tudják, hogy a fekélybetegségek közel 90%-a nem a gyomorban, hanem a nyombélben vagy a patkóbélben keletkezik. Kiindulási pontja a tartós gyomorégés, a reflux. Az erős savas maró hatás károsíthatja a nyálkahártyát, ami hosszabb távon fekélyhez vezet.

Tünetei – Reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, mely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is. Étkezés után jelentkező gyomortáji teltség- és nyomásérzés, savas felböfögés, gyomorégés, émelygés, nyelési nehézség, tipikus köhögés a gyomorból a légutakba jutó savas gőzök miatt.

Mi okozhatja? – Stressz; Helicobacter pylori baktérium-fertőzés; nem-szteroid gyulladás-gátló gyógyszer, fájdalomcsillapító tartós szedése; helytelen összetételű és egyszerre túl nagy mennyiségű táplálkozás; túl sok, vagy gyakran épp a túl kevés gyomorsav miatti elégtelen emésztés, puffadás, gyomorfeszülés; késő esti kiadós étkezések; túl fűszeres, forró ételek-italok, alkoholfogyasztás, alkati adottságok.

Segít az életmód! – A fekély és reflux kezelésének alapköve az étrend megváltoztatása, ezzel az emésztés, egyben a hasnyálmirigy és az epe működésének javítása. Fontos a gyakori, kis mennyiségű étkezés, melyből teljesen kizárjuk a savasító hatású összetevőket, édességeket, könnyen oldódó szénhidrátokat, erős fűszereket, alkoholt, kávét, fekete teát (valamint a dohányzást is). Jótékony hatásúak a gyomor nyálkahártyára a nyákká főzött (lehetőleg barna) rizs vagy zabpehely, egyéb, nyákot képző ételek. Gyors savlekötést biztosíthat az alkalmanként fogyasztott burgonya és durumtészta is. A magas rosttartalmú párolt zöldségeket, főzelékféléket, illetve a nyers gyümölcsöket aktuális állapotunk szerint fogyasszuk. Kerüljük a késői étkezést, teli gyomorral még napközben se feküdjünk le! Szánjunk időt emellett a pihenésre, stresszoldásra is!

Ha mindez nem elegendő, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, mely magába foglalja az esetleges Helicobacter pylori fertőzés megszűntetését is.

Dr. Mármarosi István
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!