Keresés
Close this search box.

Gondok és ráncok

//

A kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, ám mindenki szeretné ezt inkább késleltetni, mint siettetni. A feszültség, a gondok, bánatok, lelki terhek azonban, igyekezetünk ellenére gyakran idő előtt árulkodó jeleket hagynak arcunkon.

A ráncok képződésének folyamata – életviteltől függően – már a 20-30-as években beindulhat, de látványos fokozódása 50 év felett jellemző. Kialakulásukat gyorsítja a napfény UV-A tartománya, a szolárium, a dohányzás, a genetika, az örökölt bőrtípus, illetve különböző betegségek (pl. anyagcsere, hormonális stb.).

Gyorsabban szaporodnak ráncaink stresszes életmódnál, mely csökkenti a faggyúmirigyek működését, így a bőr szárazzá és rugalmatlanná válik. Lassul a sejtmegújulás folyamata is, melytől a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat. A kialvatlanságtól szem alatti karikáink mélyülnek, a gondoktól pedig a homlokbarázdák állandósulnak.

Fokozottabban öregszik a bőr egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása esetén is. A bőr ragyogását az A-, C- és E-vitaminok fogyasztása segíti elő, de fiatalító hatásúak az antioxidánsokban gazdag ételek is.

Arcunkon megkülönböztetünk dinamikus és statikus ráncokat. A dinamikus ráncok – a mimikai izmok működése által – különböző érzelmek kifejezésekor jelennek meg arcunkon (nevetés, csodálkozás, harag stb.). Eleinte nyugalmi fázisban eltűnnek, a bőr kisimul, később viszont már állandósulnak. A statikus ráncok kialakulását a bőr vízmegkötő képességének, illetve a kollagén és elasztin termelődésének csökkenése, valamint a gravitáció miatti bőrmegereszkedés okozza.

A jó hír, hogy ezek a folyamatok lassíthatók, az elvesztett anyagok megfelelő készítmények használatával pótolhatók.

A bőr fiatalításának módjai: restrukturáló beavatkozások (pl. hiarulonsav), moduláló kezelések (pl. Botox injekció), stimulációs kezelések (pl. Guna Biolifting), emellett számos kitűnő, természetes alapanyagokat tartalmazó bőrtápláló, bőrfiatalító készítmény áll rendelkezésre, de ne feledkezzünk el az időnkénti bőrradírozásról, arcpakolásokról, s a ránctalanító, feszültségoldó arcmasszázsról sem.

Dr. Pellion Szilvia
bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!