Hogyan lassítsuk az ételek felszívódását?
Akár betegség, akár fogyókúra miatt fontos, jó tudni, hogy az ún. glikémiás index (GI) megmutatja, mennyivel emeli meg az adott étel a vércukorszintet a glükózhoz képest. Erre főként a reggeli és esti étkezésnél fontos szigorúan odafigyelni, mivel ezek igen inzulinérzékeny időpontok, az ilyenkor elfogyasztott gyors felszívódású ételek hirtelen vércukor-emelkedést okoznak, a hasnyálmirigyet nagy mennyiségű inzulin kiválasztására kényszerítik, ami gyorsítja kimerülését.
A tej és az amúgy nagyon egészséges gyümölcsök jó része is magas GI-vel rendelkezik, így ezek fogyasztását mértékkel, és inkább a kisétkezésekre időzítsük.
• Szénhidrát mellé fogyasszunk zsiradékot vagy fehérjét: előző fehér rizs példánkban, lassíthatjuk a felszívódást egy szelet csirkemellel, plusz egy tejszínes öntettel.
• Magas amilóz tartalom: fehér rizsünknél és búzaliszt alapú tésztánknál előnyösebb e lassabban lebomló keményítőfajtát tartalmazó durum tészta és basmati rizs fogyasztása.
• Savak: a saláták ecetes öntettel lassabban szívódnak fel, mint a joghurtosak.
• Csak rövid hőkezelés: ne főzzük szét az ételeket, mert azzal gyorsítjuk felszívódásukat!