Keresés
Close this search box.

Krónikus fáradtság

//

A krónikus fáradtság szindróma (Chronic Fatigue Syndrome – CFS) súlyos, egészségkárosodást okozó állapot, melyet elhúzódó kimerültség, koncentráció-képtelenség, memóriaromlás, esetleg fájdalom kísér.

Krónikus fáradtság

Tipikus tünetei: legalább 6 hónapja fennálló fáradékonyság, általános rossz közérzet, csökkent hőszabályozás, alvászavarok, fejfájás, szorongás, csökkent libidó, külső ingerekre való túlérzékenység, az emésztés és az étvágy zavarai, esetleg izom- és ízületi fájdalmak.

Okai – Az esetek 60%-ában előzménye valamilyen vírusfertőzés (pl. mononucleosis, herpeszvírus-fertőzés, hepatitis, gastroenteritis), de kiválthatja egy oltás, baleseti trauma, műtét, agresszív orvosi beavatkozás vagy környezeti toxinok is.

Kimutatták, hogy a CFS-betegek jelentős részében rendkívül alacsony a zsírsavak, különösen az EPA koncentrációja. Az EPA – más zsírsavakhoz hasonlóan – létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez és a gyulladások gátlásához. A gyulladáskeltő citokinek ugyanis, bizonyítottan fáradtságot és izomfájdalmat idéznek elő, így a zsírsavhiány jelentős probléma. Az EPA fontos szerepet játszik a sejtek közti kommunikációban, nélkülözhetetlen az agy és a központi idegrendszer megfelelő működéséhez is. A krónikus fáradtság esetén gyakori vírusfertőzések csökkentik az EPA növényi tápanyagokból való előállításához szükséges enzim szintjét, ami tovább súlyosbítja a tüneteket.

Számos klinikai vizsgálat eredménye arra utal, hogy a CFS-betegekben a csökkent energiatermelő kapacitás a mitochondriumok (a táplálék energiává alakításáért felelős apró sejtstruktúrák) károsodásával vagy nem megfelelő működésével függ össze. A károsodást főként a mentális feszültségek (pl. kapcsolati problémák, a munka terhei, traumák), illetve az élettani stressz-hatások (pl. helytelen táplálkozás, szabadgyökök felhalmozódása) táplálkozás) idézik elő.

Egyes adatok szerint, az ételintolerancia és -allergia is szerepet játszhat a tünetek kialakulásában, súlyosbodásában. Ezen ételek azonosítása elősegítheti a kezelést és a gyógyulást.

Forrás: Dr. Nina Bailey, Igennus Healthcare Nutrition – UK

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!