Keresés
Close this search box.

Megfázás, nátha, vagy zajártalom a hallásromlás hátterében

//

A fül igen bonyolult, érzékeny „műszer”, mely számtalan módon károsodhat. Időseknél már gyakori a hallás romlása, ez azonban fiatalabb korban is bekövetkezhet. Elég hozzá egy megfázás, fertőzés, szövődményes nátha, vagy épp a szórakozóhelyeken, koncerteken a túl hangos zene miatt elszenvedett gyakori zajártalom.

Tartós halláscsökkenéshez vezethet egyrészt a krónikussá váló középfülgyulladás. Okozója lehet vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, nátha, influenza, esetleg légúti allergia, mely az orrjáratok, a torok és a mandulák duzzanatát idézi elő. Ilyen esetben a középfül belső nyomás-kiegyenlítését, szellőzését, a váladék elvezetését biztosító Eustach-kürt (a fület a garattal összekötő járat) elzáródhat. Gyermekeknél – anatómiai okok miatt – e panasz gyakoribb, mivel a járatok szűkebbek, és testarányaikhoz mérten a mandulák nagyobbak, aktívabban működnek.

Megelőzés – a fertőzések elkerülése megfelelő immunerősítéssel, nátha esetén pedig rendszeres orrfújás, tengeri sós orrspray használata, kisebbeknél orrszívás. Kezelés – a tünetek enyhítése fájdalomcsillapítóval, fülmelegítéssel, gyulladáscsökkentő hatású természetes készítményekkel, szükség esetén fülcseppek, esetleg antibiotikum alkalmazása.

A hallást veszélyeztető másik tényező a zajártalom, mely ellen az Európai Unió 85 decibelben maximalizálta a forgalomba hozható, fül-hallgatóval hallgatható zenelejátszó készülékek hangerejének biztonsági küszöbértékét.

Esetenként azonban, még ennél is nagyobb zajártalmat kell elszenvednünk – például a motorbicikli hangja 85-90, építkezéseken az ütve fúró 110, egy puska elsülése 120 decibel zajjal jár, s komoly zajártalom éri a fiatalokat a rockkoncerteken a hatalmas hangfalak közelében is.

Óvjuk meg hallásunkat, hiszen életünk végéig szükségünk lesz rá! Jó tudni, hogy a túl gyakran és helytelenül végzett fültisztítás is káros lehet. A fülzsírnak fontos védelmi szerepe van a kórokozók kiszűrésében. A fültisztító pálcikával beljebb tolt, felgyülemlett fülzsírdugó szintén halláscsökkenést okoz.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!