Keresés
Close this search box.

Menedzser stressz szindróma

//

Azok, akik napi 10-12 órát dolgoznak, közben feszültségekkel teli, folyamatos kihívások előtt állnak, problémamegoldó képességük már-már az eget súrolja. Teljesítő képességük is szinte határtalan. Vagy mégsem?

Menedzser stressz szindróma

Az utóbbi évtizedek egyre gyorsuló élettempója „termelte ki” a menedzser stressz szindróma elnevezésű tünetegyüttest, melynek összetevői egyénenként különbözőek.

A szerencsésebbeknél – figyelmeztető jelként – „csak” fejfájás, álmatlanság, feszültség, ingerlékenység jelentkezik, de az esetek túlnyomó többségében még nincs kóros szervi elváltozás.

A folyton stresszben élők adrenalintermelése jóval magasabb, mint a békés átlagemberé. Ráadásul a stresszhez adódó mozgásszegény, irodában és autóban ülő életforma oxigénhiányos állapotot idéz elő, annak minden következményével.

A hormonháztartáson kívül az idegrendszer és az emésztőrendszer is „részesül” a stressz-ből, ennek eredménye eleinte puffadás, hasi görcsök, irritábilis bél szindróma, majd az emésztés és felszívódás elégtelensége, a hiányállapotok kialakulása.

A gyomor-bél traktus ugyanis paraszimpatikus beidegződésű, a stressz viszont szimpatikus idegrendszeri túlsúlyt teremt, melynek eredménye nemcsak a béltraktus működési zavara, hanem többek között a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok (pl. diabétesz) kialakulása.

A stresszhez társuló rendszertelen táplálkozás és a gyomorban „feladat nélkül” álló gyomorsav a gyomornyálkahártya felmaródásait okozhatja, ami hosszú távon reflux betegséghez, gyomor- és nyombélfekélyhez vezethet.

A pszichés túlterheltség, kialvatlanság, a kikapcsolódás hiánya enyhe, vagy középsúlyos depressziós állapothoz is vezethet, de a szexuális teljesítőképesség csökkenése mögött is leggyakrabban pszichés okok állnak. Mi a megoldás? Minden menedzser tudja: életmódváltás, amely sok esetben kivitelezhetetlen. Vagy mégis?

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!