Munkahelyi egészségvédelem

//

Egy Amerikában lezajlott, Krónikus Betegségeket Megelőző Munkahelyi Program nevű kezdeményezés keretében a munkaadók a stressz csökkentését, az egészséges munkahelyi környezet kialakítását, s ezzel a pszichoszomatikus betegedések megelőzését tűzték ki célul.

Munkahelyi egészségvédelem

A program indulásakor, majd 6 hét és 6 hónap elteltével felmérték a dolgozók fizikai állapotát, táplálkozási szokásait és számos betegség rizikófaktorait. Már a 2. mérés alkalmával azt tapasztalták, hogy a résztvevőknek csökkent a vérnyomása, a testzsír- és a koleszterinszintje. Ezen felül a megkérdezettek 39%-a a munkahelyén kívül is egészségesebben táplálkozott és növelte a fizikai aktivitását.

A prevenciós programokra szánt költség később a hatékonyságban és a bevételekben is megtérült: nőtt az egészséges munkavállalók teljesítménye, egyidejűleg csökkent a betegállományban töltött napok száma. Ráadásul, mivel a dolgozók érezték, hogy a vezetőség erőfeszítéseket tesz a jó közérzet biztosításáért, megnőtt személyes elköteleződésük a cég felé, ami a növekvő hatékonyságon is lemérhető volt.

Kis lépések a dolgozók egészségéért:

Alternatív étrend a menzán – Jó lehetőség a munkavállalónak, ha maga döntheti el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja. Ha mód van rá, sokan szavaznak a vörös húsok helyett fehérekre, a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűre, a túl sok állati fehérje helyett a zöldségekre, vagy éppen a krémes süteményeket váltják fel friss gyümölcsökkel. Az eredmény nemcsak a kilók csökkenésében, de az energikusabb fizikai állapotban is mérhető.

Ülőlabdák és térdeplőszékek biztosítása – Ahhoz, hogy stabilan ülhessünk a labdán, folyamatosan egyensúlyoznunk kell, ami olyan kicsi, gerinc közeli izmokat mozgat meg, melyeket egyébként alig használunk vagy egyoldalúan terhelünk. Speciális gyógytornát is lehet rajta végezni. A térdeplő szék megpróbálja visszaállítani a gerinc normális görbületét, hiszen ahhoz, hogy stabilan tudjunk ülni rajta, előre kell billentenünk a medencét, és ki kell egyenesítenünk a hátunkat. Mindkét eszköz a gerincfájdalmak és deformitások megelőzését szolgálja.

Kímélő monitorok – A szemkímélő monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják. Így kiküszöbölik a szem megerőltetését. A számítógépes munkánál az is fontos, hogy hol helyezkedik el a monitor. Az a jó, ha kb. 60-65 cm-re van a szemünktől és enyhén lefelé kell néznünk, mert a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető. Az optimális látás érdekében rendszeres szemészeti szűrés indokolt, mely alapján munkaszemüveg viselése válhat szükségessé. Ez a szemüveg jelentősen csökkentheti a panaszokat, melyhez a jó munkaszervezés, az óránkénti rövid szünetek is hozzájárulnak.

Munkahelyi egészségszűrés – A munkahelyeken szervezett szűrések nemcsak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is idejében fény derülhet, melyek később tüneteket okozva, már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából.

Fentiekből látható, hogy a munkahelyi egészségvédelem a cég vezetése számára jó és mindenképpen megtérülő befektetést jelent.

Dr. Sztancsik Ilona
foglalkozás-egészségügyi szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!