Keresés
Close this search box.

Munkamániás vagy?

//

Egy munkamániás alkalmazottnak a főnök talán örül, de az egyén számára ez egy komoly betegség, melyet angol elnevezése – workalcoholism – is mutat. Az ebben szenvedőknek az öröm és az önigazolás egyetlen forrása a munka, mely szinte minden mást kiszorít életükből. A következmények pedig nemcsak lelki, de testi panaszok formájában is jelentkeznek.

Munkamániás vagy?

A munkamánia korunk tipikus menedzser-betegsége, egy olyan függőségi állapot, melyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat. A végeredmény: érzelmi kiüresedés, mely testi-lelki összeroppanáshoz is vezethet, ha az érintett nem kér idejében segítséget.

Ha kíváncsi a munkához való viszonyára, kérjük, válaszoljon igennel vagy nemmel a következő kérdésekre:

Szellemi, lelki tünetek

Ha kérdések zömére a válasza: nem, gondolja végig, sikerült-e megtalálnia az egyensúlyt munka és magánélet között.

Fizikai tünetek

Ha a kérdésekre nagyrészt „igen”-nel válaszolt, lelki problémái már fizikai szinten is jelentkeznek, javasolt pszichológushoz fordulnia. Akinek ugyanis, a személyiségébe van kódolva a megfelelni vágyás, az önigazolás kényszere, annak a belgyógyász és kardiológus csak a következményként jelentkező fizikai panaszok, mint tünetek enyhítésére tud megoldást javasolni, a problémák gyökerét maga a szenvedélybetegség jelenti.

Dr. Kocsi Anikó
diabetológus szakorvos, pszichoterapeuta
oxigenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!