Keresés
Close this search box.

Pikkelysömör – okok, tünetek, kezelés

//

Vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek elsősorban a térdeken, könyököknél, fejbőrön és a testhajlatokban jelentkeznek. Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen?

Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak, utóbbiak közül külön ki kell emelnünk a tartós stressz negatív hatását. Ugyancsak hajlamosíthat a pikkelysömörre a metabolikus szindróma, az elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint, illetve a cukorbetegség tünetegyüttese. A pikkelysömörös betegeknél egyébként, kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma előfordulása.

A pszoriázisnak több típusát különböztetjük meg. A plakk típusnál csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek, a guttált formánál testszerte, az inverz típusnál a hajlatokban vörös, hámló területek láthatók. A pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon nedvező hólyagok jelentkeznek. Az erythrodermiás psoriasis a legsúlyosabb: az egész test vörössé, gyulladttá válik.

Leggyakoribb a plakk típusú psoriasis, melynél elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok.

Vannak olyan esetek is, melyek nem járnak ilyen feltűnő bőrtünetekkel (pl. csak a hajas fejbőrön vagy csak a körmökön jelentkezik), de sok esetben kifejezett ízületi panaszokat is okoz. Pszoriázis esetén magasabb a szívbetegségek és a stroke kockázata is, melyek csökkenthetők egészséges étkezéssel, rendszeres testedzéssel és normál testsúly fenntartásával.

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető betegség. Megfelelő kezeléssel a tünetmentes időszak akár több hónap vagy év is lehet. Súlyosabb esetekben, illetve amennyiben a panaszok a beteg életminőségét jelentősen rontják, szóba jöhet belsőleges terápia is, mely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet eredményezhet. Egyéb esetekben a megfelelő – általában kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú – pszoriázis kenőcsök alkalmazása mellett életmódi változtatásokra is szükség van, hiszen a tüneteket az életmód, a dohányzás, a testedzés, a stressz és egyéb környezeti hatások is befolyásolják.

Kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV-fototerápia, és új módszerként a helyi UVB-tartalmú lézeres eljárás is. Bár a napsütés általában javít az állapoton, egyes esetekben a párás meleg éppen felerősíti a tüneteket.

A balneoterápia kiválóan kiegészíti és felerősíti a krémek, gyógyszerek és az ultraibolya fény jótékony hatásait, csökkenti a pikkelysömörös ízületi szövődményeket, ezért ha tehetjük, járjunk gyógyvizes fürdőbe.

Mivel a pikkelysömör kialakulásának egyik oka az immunrendszer nem megfelelő működése, ezért jótékony hatású, ha vitaminokban és ásványi anyagokban dús ételeket, sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Pszoriázis-napló – A tünetmentes állapot fenntartását segíti, ha tudatosan figyeljük és feljegyezzük, hogy az adott időszakban mitől javult, illetve mitől rosszabbodott az állapot.

A megfigyeléseket összegezve, a kezelőorvossal átbeszélve módosíthatjuk például étkezési szokásainkat, megelőzve ezzel a tünetek fellángolását. Általános megfigyelés, hogy a túl sok stressz állapotromlást okoz, ami pedig tovább rontja a beteg hangulatát, így még feszültebbé válik, és már ki is alakult az ördögi kör. Saját érdekünkben tehát, gondoskodjunk a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életforma kialakításáról, hosszú távú fenntartásáról.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!