Keresés
Close this search box.

Stressz és diabétesz

//

Bizonyított tény, hogy a stresszes életmód is hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához. Persze, nem lesz minden stresszel élő személy diabéteszes, de genetikai hajlam és további kockázati tényezők esetén a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

Az életkörülmények javulásával párhuzamosan, járványszerűen szaporodik a 2. típusú cukorbetegek száma. E betegségnél egyre csökken a szervezet által termelt inzulin hatékonysága, a sejtek csökkenő inzulinérzékenysége miatt (inzulinrezisztencia). Ezt a szervezet egyre fokozódó inzulintermeléssel ellensúlyozza, egészen a hasnyálmirigysejtek kimerüléséig, ami külső inzulinbevitelt tehet szükségessé.

Az élet első 2 évében megjelenő stresszfaktorok különösen növelik a későbbi cukorbetegség rizikóját. Később is, a tartós és fokozott stresszes állapot inzulinrezisztenciát és csökkent glükóztoleranciát eredményezhet, melyek a diabétesz előszobái. A csökkent glükóztoleranciára terheléses vércukor vizsgálattal derülhet fény, amikor az étkezést követő glükóz (vércukor) szintje a normál határ – max. 7,8 mmol/l – fölé, a 7,8-11 mmol/l közötti sávba kerül.

Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel utóbbi két állapot még visszafordítható.

A stresszhormonok közvetlenül is hatnak a vércukorszintre, ráadásul a feszült ember hajlamos stresszoldásként – a dohányzás és alkoholfogyasztás mellett – kontrollálatlanul nagy mennyiségű ételt „befalni”.

A 2-es típusú diabétesz elsődleges rizikótényezője az elhízás (főként az alma típusú), de egyes, a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó betegségek, sőt a fehérjehiányos táplálkozás is fokozhatja a rizikót.

A jól ismert diabétesz tünetek mellett, szintén figyelmeztető jelek lehetnek: látásromlás, éjszakai lábikragörcs, visszatérő gombás fertőzések, húgyúti fertőzések, potenciaproblémák, gyakori nőgyógyászati fertőzések.

A szükséges életmódváltásnak és a szakszerű orvosi ellátásnak döntő jelentősége van a betegség kezelésében és a súlyos szövődmények (pl. érszűkület, elbutulás, vesebetegség, látásvesztés, meddőség stb.) megelőzésében.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!