Stressz, magas vérnyomás, csökkenő férfiasság?

//

Tudjuk, sokan tapasztalják is, hogy a stressz férfiaknál merevedési zavarok kialakulásához vezethet. Az esetek nagy részében, a pszichés túlterheltség múlásával, a probléma spontán is rendeződhet, kivéve, ha hátterében más okok is állnak.

Stressz, magas vérnyomás, csökkenő férfiasság?

A szexuális teljesítőképesség idegrendszeri jellemzője a paraszimpatikus túlsúly. Ez azt jelenti, hogy az acetilkolin által indukált paraszimpatikus ingerület kerül túlsúlyba az erekció során. A stressz által kiváltott szimpatikus idegrendszeri túlsúly esetén, az erekció egyszerűen nem jön létre. Amennyiben nyugalmi állapotban sem rendeződik a panasz, az okokat máshol, akár a stressz által kiváltott hosszú távú következmények között érdemes keresnünk.

A stressz vagy egyéb okok miatt kialakult magas vérnyomás szinte az egész testre kifejti negatív hatását, hiszen kezeletlen esetben bárhol károsíthatja az ereket, így az ivarszerveknél is. A tartósan magas értékek hatására az erek belső endothel része megsérül, ennek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá az érösszehúzódás irányába mozdul el. A tartósan magas vérnyomásértékek rugalmatlanná, merevvé teszik az erek falát, így azok szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület, ami merevedési zavarokat, sőt, gyakran férfi meddőséget is okoz.

Vegyük azt is figyelembe, hogy az egészségtelen életmód, az olyan káros szenvedélyek, mint a dohányzás, a túl sok kávé és alkohol fogyasztása, valamint a testmozgás hiánya mind hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, s ezzel a szexuális teljesítőképesség csökkenéséhez, illetve a nemzőképességhez romlásához.

Gyakran a magas vérnyomás csak következmény, így az azt kiváltó betegség (pl. veseprobléma) okoz áttételesen erekciós zavart. Ilyenkor a megoldást a kivizsgálás és az alapbetegség kezelése nyújtja. Előfordul, hogy bizonyos rendszeresen szedett gyógyszerek – mellékhatásként – erekciós problémákat is okoznak. Jelezzük ezt a kezelőorvosnak, a szükséges gyógyszerváltás érdekében!

Dr. Kapocsi Judit PhD Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!