Keresés
Close this search box.

Csontritkulás – öregedés – rák – a tejfogyasztás tükrében

//

A tejfogyasztás körüli szakmai vitákban sokan azzal érvelnek, hogy a laktózt az emberek többsége már meg tudja emészteni. Az alábbi vizsgálatból kiderül, hogy a laktózzal akkor van igazán baj, ha valaki valóban meg tudja emészteni!

Csontritkulás – öregedés – rák – a tejfogyasztás tükrében

A tejfogyasztással kapcsolatos eddigi vizsgálatok igen ellentmondásosak. Ennek egyik oka lehet, hogy nem különítették el élesen a tejet a fermentált tejtermékektől és a sajtoktól, melyeknek számos pozitív hatást tulajdonítanak. A tejjel kapcsolatban az eddigi vizsgálatok felvetették a cukor- és szívbetegség fokozott kockázatát.

A Michaëlsson és munkatársai által vezetett svéd követéses vizsgálatban 39 000 nő (39-74 év közöttiek) és 49 000 férfi (45-79 évesek) vett részt. 10 éven át figyelték étkezési szokásaikat, regisztrálták egészségügyi adataikat, kisebb mintán az oxidatív stressz és a gyulladásszint is rendszeresen mérésre került.

A kutatók abból indultak ki, hogy a tejet általában a csonttörések megelőzésére ajánlják – kalcium-, D-vitamin- és foszfortartalma miatt –, s hirdetik, hogy a bőséges tejfogyasztás 20%-kal is csökkentheti a csonttörésekkel kapcsolatos egészségügyi kiadásokat.

A kutatók szerint, eredményük megkérdőjelezi ezt az évtizedek óta hangoztatott ajánlást. A magasabb tejfogyasztás sem nőknél sem férfiaknál nem csökkentette a csonttörés kockázatát, ehelyett magasabb halálozási kockázatot eredményezett. Mindez kapcsolatban állhat a tej laktóz és galaktóz tartalmával, de a pontos oki kapcsolatot még érdemes lenne tovább vizsgálni.

A szervezetben a laktáz enzim a tejben található laktózt D-glükózra és D-galaktózra bontja. Az állatvizsgálatok több fajon is igazolták, hogy a D-galaktóz – még kis mennyiségben adagolva is – olyan változásokat idéz elő, melyek hasonlatosak az öregedésre: például megrövidíti az élethosszt, növeli az oxidatív károsodást, krónikus gyulladást okoz, neurodegenerációhoz, csökkent immunitáshoz és DNS átírási problémákhoz vezet.

A mennyiséget tekintve: egereknél 100 mg/kg adása felgyorsítja az öregedést. Ez embernél 6-10 gramm D-galaktóznak felel meg, ami 1-2 pohárnyi (2 decis) tejben megtalálható.

A fokozott oxidációs stressz és a gyulladás nemcsak a szív- és érrendszeri betegségekben és a rákban játszik megbetegítő szerepet, de a csontvesztésben is. (Ezen adatok alapján a tej végképp nem védhet a csontritkulás ellen.) Az eredmények szerint nőknél az összhalálozás és a szívbetegség kockázatát minden további pohár tej 15%-kal növelte, míg a ráknál minden pohár tejtől 7%-kal volt magasabb a rizikó.

A 3 vagy annál több pohár tej fogyasztása – a 0-1 pohár tejfogyasztáshoz képest – a bármilyen okból bekövetkező halál kockázatát duplájára növelte. A nagy tejfogyasztóknál ezzel megegyező mértékű volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, míg a rákhalál kockázata 44%-kal volt nagyobb. A sok tejet fogyasztó nőknél bármilyen törés 16%-kal volt gyakoribb, míg a medencecsont törés kockázata 60%-kal nőtt meg.

A tejfogyasztás ugyanakkor fokozta az oxidatív stresszt és a gyulladást, míg a fermentált tejtermékek mindkettőt csökkentették, a sajt pedig nem volt hatással ezekre a mutatókra – tehát a tejtermékek közül talán maga a tej a leginkább kerülendő. Természetesen a döntést mindenki maga hozza meg, hogy fentiek tekintetében változtat-e valamit étkezési szokásain.

Forrás: Michaëlsson K. és mtsai:
Milk intake and risk of mortality – cohort studies, BMJ. 2014, Oct.
Ford. Szendi Gábor – a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!